StoryEditor

Na mape aquaparkov pribudla Galandia

01.08.2007, 00:00
Slovensko je oddnes bohatšie o ďalší aquapark. Termál centrum Galandia vyrástlo za niečo vyše roka na 2,1-hektárovom pozemku na okraji Galanty. Vybudovanie vodného sveta s bazénmi, tobogánmi a bufetmi stálo aj s odkúpením pozemkov štvrť miliardy slovenských korún.

Až 130 miliónov korún z tejto sumy pritom získalo mesto z európskych fondov ako nenávratný finančný príspevok v rámci Sektorového operačného programu Priemysel a služby. Zvyšných 120 miliónov korún na projekt vyčlenilo mesto z vlastných zdrojov.
Celoročná atrakcia
Areál vodného sveta Galandia s celoročnou prevádzkou zahŕňa sedem bazénov. Štyri z nich sa nachádzajú v zastrešenej časti komplexu. Bazény majú hydromasážne trysky, zátylkové sprchy, vodné víry či šmýkačky. Vonku nechýba okrem detského bazéna a dvoch tobogánov ani 25 metrov dlhý plavecký bazén.
Galandia čerpá pre svoje bazény vodu z dvoch geotermálnych vrtov, ktoré doposiaľ v meste slúžili len na vykurovanie sídliska a nemocnice. Teplota vody vo vnútorných relaxačných bazénoch sa pohybuje od 30 do 36 stupňov.
Vnútorná časť areálu, ktorá bude otvorená počas celého roka, má kapacitu 350 návštevníkov. Vo vonkajšej časti, otvorenej počas letných mesiacov, môže naraz oddychovať približne 700 ľudí.
Ďalšie etapy
Výstavba vodného sveta je prvým krokom k vybudovaniu rozsiahleho centra cestovného ruchu v Galante a jej bezprostrednom okolí. Predstavitelia mesta počítajú s tým, že v nasledujúcich mesiacoch by k Termál centru Galandia mal pribudnúť hotelový komplex. Podľa slov prednostu Mestského úradu v Galante Tibora Poláka by sa ubytovacie kapacity mohli rozšíriť aj o lôžka v penziónoch. Okresné mesto totiž momentálne nemá fungujúci hotel, a tak môže ponúkať návštevníkom Galandie len ubytovanie v okolitých obciach či mestách.
V najbližších rokoch mesto počíta aj s vybudovaním golfového ihriska neďaleko vodného sveta. Investíciu do tejto atrakcie odhadol primátor mesta Galanta Alexander Mézeš na jednu miliardu slovenských korún.

GALANTSKÝ AQUAPARK včera otvorili pre novinárov, dnes už prichádzajú návštevníci. Snímka Denisa Čimová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:01