StoryEditor

Yahoo! dnes Microsoft odmietne

10.02.2008, 23:00
Internetová firma Yahoo! podľa všetkého dnes zamietne akvizičnú ponuku softvérovej spoločnosti Microsoft. Dôvodom je podľa agentúry AP príliš nízka cena.

Microsoft pritom ponúkol pred týždňom za Yahoo! 44,6 miliardy dolárov (vyše bilióna korún), čo je 62-percentná prémia oproti uzatváracej hodnote akcií Yahoo! deň pred oznámením ponuky.
Ako povedal pre AP nemenovaný zdroj, Predstavenstvo Yahoo! preskúmalo viacero variantov a nakoniec sa rozhodlo, že ponuku Microsoftu v takejto podobe neprijme. Oficiálne príčiny odmietnutia by spoločnosť mala oznámiť dnes.
Všetko na jednu kartu
Yahoo! podľa analytikov poriadne riskuje. "Prvé zamietnutie je prirodzené, inak nemôžu žiadať viac," povedal investičný bankár Ken Marlin. Na druhej strane však firma riskuje negatívne reakcie akcionárov. Tí doteraz nezabudli manažmentu chybné kroky, v dôsledku ktorých klesla hodnota akcií Yahoo! za ostatné tri mesiace o 40 percent a akcionári prišli o 20 miliárd dolárov.
Zdá sa však, že internetová firma stavila na jednu kartu. V očakávaní, že Microsoft urobí všetko pre to, aby Yahoo! mohol kúpiť, sa rozhodla, že cenu poženie vyššie. Ako informovala BBC, údajne nemieni ísť pod 40 dolárov za akciu. Pritom pôvodná ponuka Microsoftu predstavovala 31 dolárov/akcia. Preplatenie akcií o 62 percent vyhnalo ich ceny na burze Nasdaq o 48 percent na 28,38 dolára a už vtedy niektorí obchodníci tvrdili, že firma bude môcť žiadať ešte viac. Rátali však s 32 či 33 dolármi.
Microsoft už raz neuspel
Yahoo! už raz totiž ponuku v hodnote 40 dolárov/akcia dostala. Podľa AP sa Microsoft uchádzal o firmu už minulý rok. Vtedy ho však podľa zdroja blízkeho rokovaniam zamietlo vedenie na čele s vtedajším šéfom Terrym Semelom, ktorý v lete z funkcie pre zlé výsledky odišiel. Zdroj žiadal, aby ostal v anonymite, pretože hodnota ponuky z minulého roka sa nikdy nezverejnila.
Na druhej strane by však Microsoft súhlasil so zvýšením ceny na 40 dolárov za akciu, znamenalo by to až 109-percentnú prémiu oproti ich uzatváracej hodnote deň pred oznámením ponuky. Firma by podľa USA Today musela zvýšiť ponuku na 56 miliárd dolárov, čo by najskôr šokovalo jej akcionárov. Podľa analytikov by však so sumou 35 dolárov za akciu (50 miliárd dolárov) Microsoft mohol súhlasiť. Ak nie, môže ešte podať nepriateľskú ponuku. Tou by obišiel vedenie a o súhlas by požiadal priamo akcionárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:30