StoryEditor

Lotyšská firma vyhrala na európskom súde

19.12.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Lotyšská firma vyhrala svoj niekoľkoročný spor na Európskom súdnom dvore proti švédskym odborom. Súd rozhodol, že odborári nemali právo nútiť firmu Laval un Partneri, aby upravila svojim zamestnancom pôsobiacim vo Švédsku mzdy podľa miestnych kolektívnych dohôd. Rozhodnutie súdu by mohlo mať dosah na práva zamestnancov v celej únii.
Lotyšská firma Laval získala v roku 2004 zákazku na renováciu a rozšírenie školy vo švédskom meste Vaxholm. Švédski odborári však zablokovali stavenisko, aby zabránili splneniu kontraktu, pretože firma platila svojim zamestnancom nižšie mzdy, ako je vo Švédsku obvyklé.
"Takéto akcie vo forme blokády predstavujú obmedzovanie slobody poskytovať služby," oznámil súd. Rozhodnutie je podľa analytikov prekvapujúce, pretože generálny advokát Európskeho súdneho dvora Paolo Mengozzi ešte v máji stál na strane švédskych odborárov.
Švédska vláda aj Európska konfederácia odborových zväzov označili výrok súdu za sklamanie, naopak, Lotyšsko je spokojné. "Rozhodnutie zvýši dôveru menších členských krajín v EÚ," povedal Artis Pabriks, ktorý bol v čase sporu lotyšským ministrom zahraničných vecí. Jeho spokojnosť pramení aj z toho, že rozhodnutie Európskeho súdneho dvora obsahuje rovnaké argumenty, ktoré používal pri snahe umožniť firme Laval dokončiť kontrakt.
V Európskej únii teraz prúdi diskusia o tom, v akom rozsahu by sa krajiny s vyššími sociálnymi štandardmi mali mať možnosť brániť pred konkurenciou z krajín, kde majú zamestnanci menšie práva. Spor odráža podľa agentúry AP obavy niektorých západoeurópskych štátov z lacnej východoeurópskej pracovnej sily.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:14