StoryEditor

Slováci začínajú objavovať domy na kolesách

30.06.2009, 00:00

Na Slovensku sa postupne presadzuje mobilné bývanie. Alternatívou klasických nehnuteľností sa stávajú mobilné domy najmä v prípade ľudí, ktorí majú pozemok, ale chýba im dostatok zdrojov na zaobstaranie klasickej nehnuteľnosti.

Hnuteľná nehnuteľnosť
Domy na kolesách boli donedávna skôr doménou Severnej Ameriky a niektorých západoeurópskych štátov, kde má časté sťahovanie za prácou hlbšie korene. Predstava, že ide o karavany, prípadne mobilné kontajnery, nie je úplne presná. V podstate sú to montované objekty na báze sendvičových panelov, ktoré však nie sú pevne spojené so základmi a v prípade potreby ich možno rozobrať a jednoducho presunúť na iné miesto. "Z technického hľadiska sú takéto objekty plnohodnotne obývateľné po celý rok. Väčšina ľudí ich však na Slovensku využíva skôr sezónne a na rekreačné účely," vysvetľuje Alena Veselá z bratislavskej firmy Mobilis, ktorá takéto domy predáva.

Problém s masovejším rozšírením na bývanie je v tom, že vlastne nejde o klasickú nehnuteľnosť. Majiteľ má teda problém so zápisom do katastra nehnuteľností, získaním súpisného čísla i trvalého pobytu. "Na druhej strane je veľkou výhodou, že kompletne zariadený a vybavený dom je ihneď pripravený na okamžité nasťahovanie. Napojenie na inžinierske siete netrvá viac ako jeden deň," tvrdí Tomáš Szászi z firmy Marvel.

Domy v záhrade
Problém s trvalým pobytom ľudia podľa neho riešia väčšinou tak, že si mobilné bývanie postavia napríklad v záhrade rodičovského domu, kde sa súčasne nahlásia na trvalý pobyt. "Ešte donedávna sme evidovali viac ako dve tretiny záujemcov, ktorí si kupovali tieto objekty na rekreačné účely -- chaty, záhradné domčeky a pod. V priebehu tohto roku pribúda záujemcov, ktorí plánujú využiť mobilný dom aj na celoročné bývanie. Súvisí to zrejme s krízou. Mnoho ľudí nemá niekoľko miliónov na byt či kúpu nového domu. Ak majú k dispozícii pozemok, menší mobilný dom si môžu obstarať už od ceny 10-tisíc eur," dodáva Szászi.
Faktom však ostáva, že väčšina Slovákov o mobilnom bývaní zatiaľ veľa nevie, prípadne k nemu nemá vôbec dôveru. "Čo je vo svete bežné, je u nás ešte stále veľkou neznámou," konštatuje Ivan Budínsky z banskobystrickej firmy Mobidom.

Tá väčšinu mobilných domov stavia v zahraničí, najmä v Chorvátsku, kde sa stávajú populárnou alternatívou pre ubytovanie turistov. Približne dvesto domov tohto typu plánuje firma v priebehu budúceho roka postaviť aj na Slovensku -- v rekreačnom stredisku pri vodnej nádrži Ružiná. Mobilné objekty sú podľa Budínskeho všestranne použiteľné -- teda nielen na bývanie, ale aj ako bufety, predajné stánky či mobilné kancelárie.
Podľa Vladimíra Pajtu z firmy Aramis VP sa na Slovensku okrem nových postupne rozbieha i predaj použitých mobilných domov dovezených zo zahraničia. Plnohodnotne obývateľné objekty typu second hand sa dajú kúpiť aj za tretinu ich pôvodnej ceny -- napríklad za 10- až 15-tisíc eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:23