StoryEditor

Brusel skúma paroplyn v Slovnafte

08.04.2008, 00:00

Vznik podniku, ktorý bude stavať obriu paroplynovú elektráreň v areáli Slovnaftu, začala posudzovať Európska komisia. Brusel sa snaží zistiť, či spoločný projekt maďarskej petrochemickej skupiny MOL a českého energetického koncernu ČEZ neobmedzí hospodársku súťaž v strednej Európe. Firmu, ktorá je zatiaľ bez mena, budú MOL a ČEZ vlastniť rovným dielom.
Maďari uvažujú, že kvôli novej slovenskej elektrárni privedú do Slovnaftu odbočku z nového plynovodu Nabucco. Ten bude schopný prepraviť z Kaspického regiónu do európskych krajín 21 miliárd kubíkov zemného plynu ročne. Primárnym cieľom výstavby 3 300 kilometrov dlhého plynovodu je najmä snaha znížiť závislosť európskych krajín od ruských dodávok.
Paroplynový cyklus v bratislavskej rafinérii bude výkonom 800 MW najväčším na Slovensku. Ten istý podnik postaví rovnako výkonný paroplynový cyklus aj v areáli maďarskej rafinérie Százhalombatta. Nové elektrárne majú byť uvedené do prevádzky v roku 2013 alebo 2014. Očakávaná výška investície do realizácie oboch projektov by mala dosiahnuť 1,4 miliardy eur.
Spoločný podnik koncernov MOL a ČEZ taktiež zaistí rekonštrukciu existujúcej elektrárne v Slovnafte a zvýšenie jej výkonu na 160 MW.
Ministerstvo hospodárstva očakáva, že stavba nových paroplynov v budúcnosti zvýši spotrebu zemného plynu, ktorú dnes takmer celú pokrývame z ruského dovozu. V roku 2005 sa na Slovensku spálilo 6,5 miliardy kubíkov plynu. V roku 2020 by mal tento objem presiahnuť sedem miliárd kubíkov. "Využitie plynu je vhodné aj z dôvodu minimálneho dosahu na životné prostredie," konštatuje ministerstvo v návrhu energetickej politiky SR.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:56