StoryEditor

Sony dostane cestu aj byty

20.11.2007, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

V priemyselnom parku Nitra -- Sever dostavajú pre Sony infraštruktúru. Podmienkou na začatie výstavby bolo odkúpenie pozemkov do vlastníctva mesta. Na tento účel poskytlo ministerstvo hospodárstva dotáciu 49,4 milióna korún. "Mesto už od nás odkúpilo zhruba šesť hektárov," potvrdil konateľ spoločnosti Nitra Invest, ktorá vlastní pozemky v parku, Ondrej Ščurka.
Kúpnu cenu určil znalecký posudok -- takmer 600 korún za štvorcový meter. Výstavbu bude zastrešovať dcérska spoločnosť ministerstva hospodárstva MH Invest. Dobudovanie potrebnej infraštruktúry v parku je zakotvené v memorande medzi vládou a Sony.
Na závod Sony sa napojí nová sekundárna komunikácia, ktorá umožní bezproblémový výjazd z parku na rýchlostnú cestu R1. Nová cesta by mala byť hotová do júna, na jej výstavbu už vydali stavebné povolenie. V súčasnosti do priemyselného parku vedie len jedna dvojprúdová cesta. Tá by sa mala rozšíriť o dva ďalšie pruhy. "Len Sony deklaruje, že bude denne využívať 500 kamiónov," skonštatoval Ščurka.
Prítomnosť japonského elektrotechnického koncernu v Nitre si vyžiada aj investície mesta do stavby nájomných bytov. Výstavbu technickej infraštruktúry k dvom bytovým domom plánuje mesto Nitra financovať bez úverových zdrojov. Podľa pôvodného zámeru malo byť financovanie zabezpečené formou dotácie z ministerstva výstavby takmer za šesť miliónov korún, z vlastných zdrojov, z Fondu rozvoja bývania zhruba 5,5 milióna korún a z úveru 9,7 milióna korún. V priebehu tohto roka však mesto získalo finančné zdroje z predaja bytov, ktorými plánuje financovať náklady namiesto úverových zdrojov.
Výstavba bytových domov by mala byť ukončená v auguste 2008 a celkové investičné náklady sa odhadujú na 91 miliónov korún. Z nich 30 percent by mala tvoriť dotácia z ministerstva výstavby, zvyšok vlastné zdroje mesta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:49