StoryEditor

Aerolinkám má vládnuť nový hráč

15.04.2008, 00:00

Americké aerolínie Delta Air Lines a Northwest Airlines (NWA) by od dnešného dňa mali vytvoriť novú svetovú jednotku v preprave osôb. Tou boli dlhé roky American Airlines, no za rok 2007 sa na toto miesto už stihla dostať aj nízkonákladovka Southwest Airlines. Tú teraz môže vytlačiť nový hráč. Ako informovali zdroje blízke rokovaniam, v nedeľu sa stretli výkonní riaditelia Delty a Northwest Airlines Richard Anderson a Doug Steenland a včera Správna rada NWA, aby dojednali posledné detaily zmluvy pred oficiálnym oznámením, ktoré sa plánuje dnes.
Piloti fúziu nezastavia
Určité komplikácie môžu ešte spôsobovať piloti, ktorí stále nemajú jasno, čo sa týka hodnostného zaradenia v novej spoločnosti. Od toho sa odvíja napríklad výška platu, ako aj možnosť lietať lepšími lietadlami a na zaujímavejších trasách. Viacerí analytici však už informovali, že aj napriek protestom pilotov, najmä pilotov NWA, letecké spoločnosti spojenie odobria.
Aj keď by bola najvhodnejšia kombinovaná dohoda o hodnostnom zaradení pilotov platná pre oboje aerolínie, firmy sú zatiaľ nútené postupovať samostatne. Podľa Bloombergu v obave, že by k spojeniu nikdy nedošlo, Delta radšej predbežne uzatvorila novú dohodu so svojimi 7 000 pilotmi a 5 000 pilotov NWA plánuje požiadať o pristúpení k zmluve o niečo neskôr. Firma nevylučuje, že uzatvorenie spoločnej dohody v rámci novej spoločnosti môže trvať aj niekoľko mesiacov. Zatiaľ spoločnosti už doriešili budúce vedenie (šéfom novej spoločnosti by mal byť dnešný výkonný riaditeľ Delty Richard Anderson), budúce ústredie (v súčasnom ústredí Delty v Atlante), ako aj ponechanie mena Delta Air Lines pre novú firmu.
Podľa vedenia Delta Air Lines, v súčasnosti tretej najväčšej leteckej spoločnosti na svete (z hľadiska prepravených pasažierov), spojenie so svetovou osmičkou Northwest umožní zvýšiť príjmy a na druhej strane znížiť náklady, ktoré išli za ostatný rok hore raketovým tempom. Podpísali sa pod to vysoké ceny ropy a z toho prameniace náklady na letecké palivo. Ceny leteckého benzínu vzrástli len za minulý rok o 77 percent. Výsledkom boli štyri krachy menších aerolínií na území USA za posledný týždeň. Podľa AP išli postupne z trhu Aloha Airlines, ATA, Skybus a najnovšie denverský Frontier Airlines. Navyše, čoskoro sa k nim pripojí už prakticky nefunkčná nízkonákladovka Champion Air. Všetky doplácajú na vysoké ceny ropy.
Prepoja východ aj západ
Spojenie Delty a NWA by tento problém mohlo vyriešiť. "Bude to najsilnejšia letecká spoločnosť v celom priemysle," vyhlásil k pripravovanému spojeniu aerolínií analytik maklérskej firmy FTN Midwest Research Securities Michael Derchin.
Ako pred časom oznámila investičná banka Goldman Sachs, spojením Delta a NWA by obe firmy ušetrili takmer 820 miliónov dolárov (16,7 miliardy Sk). Ideálne bude aj spojenie pokiaľ ide o trasy. Delta Air Lines prispeje novej spoločnosti svojou sieťou transatlantických a latinskoamerických trás, Northwest zasa sieťou trás cez Tichý oceán vrátane prístupu k tokijskému letisku Narita.

Najväčšie aerolínie sveta
(podľa počtu prepravených pasažierov, v mil., 2007)
1. Southwest Airlines 101,9
2. American Airlines 98,2
3. Delta Air Lines 72,9
4. United Airlines 68,4
5. Lufthansa 62,9
6. Air France-KLM 57,6
7. China Southern Airlines 56,9
8. Northwest Airlines 53,7

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:23