StoryEditor

Odborári zablokovali fabriku v Kolárove

22.04.2008, 00:00
Zamestnanci firmy Kromberg & Schubert, ktorá sa zaoberá výrobou káblových zväzkov pre automobilky, včera obsadili fabriku. Pred areálom podniku bolo už od rána rušno.

Zástupcovia odborového združenia KOVO spolu s podnikovými odborármi informovali ľudí prichádzajúcich do práce o hlavných požiadavkách a organizačných pokynoch.
Výzva bola jasná: skončiť zmenu o hodinu skôr a o jednej popoludní sa zhromaždiť pred bránou. Z 1 900 zamestnancov na výzvu zareagovala asi päťsto. S modrými odborárskymi zástavami a transparentmi zablokovali hlavné vstupy do fabriky. O hodinu sa k nim pridali desiatky ďalších pracovníkov, ktorí mali pôvodne nastúpiť na poobedňajšiu zmenu.
Nálada medzi štrajkujúcimi bola zmiešaná. Niektorí zápalisto diskutovali medzi sebou, iní poskytovali emotívne rozhovory televíznym štábom. Ďalší pracovníci sa o okupačnom štrajku dozvedeli iba pred chvíľou a váhali, ako sa majú zachovať. Predseda OZ KOVO Emil Machyna ich cez amplión vyzýval, aby zostali a bojovali za svoje oprávnené požiadavky.
"Hrubé porušovanie kolektívnej zmluvy a diskriminácia zamestnancov sa musia skončiť," zdôrazňuje odborársky boss. Nezabudol pripomenúť, že štrajk je dobrovoľný, a preto nikomu nebránia v nástupe do práce. Menšie skupinky po krátkom váhaní naozaj vchádzajú do podniku. Väčšina z nich však neodchádza do výrobných hál, ale postávajú na dvore a diskutujú.
Na improvizovanú rečnícku tribúnu prichádza osadenstvo fabriky podporiť zástupca rakúskej odborovej centrály Andreas Horvath. Firma Kromberg & Schubert je podľa neho známa zlým prístupom k zamestnancom aj doma v Rakúsku. Pôvodne tam zamestnávala asi tisíc ľudí. Väčšina z týchto pracovných miest už neexistuje. Presunuli ich do Kolárova a do susedného Maďarska.
"Podmienky, v ktorých tu musíme robiť, sú naozaj neľudské. Podnik má problém zohnať dosť ľudí, a tak nás núti robiť takmer každú sobotu a nedeľu. Dostaneme za to príplatok 125 korún a jeden stravný lístok na deň. To je smiešne," vysvetľuje jeden z pracovníkov, ktorý tvrdí, že radový operátor zarobí v čistom okolo 10-tisíc korún mesačne. "Vrátane nadčasov a práce cez víkendy," dodáva.
Jeho kolegyňa si sťažuje aj na podmienky na pracovisku. "V podniku je už dlho nefunkčná klimatizácia, a tak sme nútení robiť aj v 40-stupňových horúčavách bez nároku na oddych či občerstvenie," emotívne vysvetľuje mladá žena. Hrozba štrajkom podľa nej zrejme zabrala, pretože v sobotu prvý raz dostali od firmy bezplatne bagetu a nápoj na občerstvenie.
"Myslia si, že kúskom rožka a malinovkou si nás kúpia," dodáva jej kolega, ktorý by z firmy pri prvej vhodnej príležitosti odišiel. Vo fabrike však pracuje aj jeho manželka a syn, takže akékoľvek unáhlené rozhodnutia si musia poriadne rozmyslieť.
Po 15 hodine odborári odchádzajú na rokovanie s manažmentom fabriky. Vyjednávanie na pôde mietneho hotela trvá až do neskorých večerných hodín. Tesne pred našou uzávierkou Machyna novinárov informuje, že manažment prisľúbil rešpektovať základné práva zamestnancov a odborárskych predákov. Vyjednávanie o platových podmienkach však uviazlo na mŕtvom bode. V napätej atmosfére padli dokonca slová o odchode investora zo Slovenska, v prípade, že odbory od požiadaviek neustúpia. Zamestnancov okupujúcich fabriku čaká dlhá noc... .

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:54