StoryEditor

Predávajú najmä fotoaparáty a videokamery

02.07.2007, 00:00
Internetové obchody vďaka neustále rastúcemu počtu zákazníkov nepociťujú ani v letných mesiacoch pokles tržieb. V kategóriách predávaného tovaru je však situácia od júna do konca septembra diametrálne odlišná.

Kosačky a ventilácie
Podľa marketingového manažéra spoločnosti Internet Mall Slovakia Martina Derňara letné obdobie okrem vrcholiacej sezóny predaja digitálnych fotoaparátov a videokamier naštartovalo dopyt po klimatizáciách. "Veľmi dobre sa však predávajú aj ventilátory, kosačky a krovinorezy. V našom obchode Fotoexpert navyše zákazníkom v súčasnosti ponúkame platbu na splátky s 0-percentným zvýšením ceny výrobkov. K ďalším výhodám v oblasti služieb patrí špeciálne poradenstvo v oblasti dopravy jednotlivých produktov, ako aj ich zapojenia," dodáva Martin Derňar.

Boduje šport a outdoor
Najviac predávanými tovarmi sú jednoznačne digitálne fotoaparáty a videokamery. "K dobre predávaným kategóriám tovarov patria v súčasnosti ďalej šport a outdoor. Konkrétne ide najmä o stany, spacáky a zvýšil sa aj predaj športových trenažérov. Veľmi zaujímavé čísla však dosiahli aj bazény a záhradná technika," informuje o situácii na trhu vedúci prevádzky obchodného centra Hej.sk Pavel Gall. V oblasti kníh sú počas prázdnin a dovoleniek najžiadanejšími podľa spolumajiteľa internetového obchodu Martinus.sk Michala Meška bestsellery a geografickí sprievodcovia, ktorých na konci augusta vystriedajú učebnice.
Dobré predajné čísla v dôsledku zvýšených teplôt dosahujú aj chladničky a mrazničky a čoraz populárnejší je cez internet predaj mobilných telefónov.

Nákup na splátky
"S blížiacim sa prázdninovým obdobím sme zaznamenali niekoľkonásobný nárast predaja fotoaparátov," potvrdil slová konkurencie riaditeľ internetového obchodu Obchodny-dom.sk Michal Navrátil, podľa ktorého čoraz viac zákazníkov využíva aj možnosti nákupu na splátky on-line. Ani letné obdobie neprináša vďaka čoraz väčšiemu počtu prívržencov nakupovania cez internet virtuálnym obchodom tak oproti minulým rokom, keď zaznamenávali niekoľkopercentný prepad v príjmoch, pokles tržieb. "Celkový počet našich zákazníkov sa od minulého roka zvýšil približne o 30 percent," dodáva Navrátil.
Nových zákazníkov sa internetové obchody snažia nalákať aj špeciálnymi zľavami a rozšírenou ponukou služieb. Čoraz viac z niekoľkých stoviek slovenských internetových obchodov začína ľuďom ponúkať tovar v rámci špeciálnych ponúk, vychádzajúc z nákupných zvyklostí jednotlivých skupín zákazníkov. Cez internet už nakúpilo niekoľko stotisíc Slovákov a podľa odhadov analytikov by tohtoročné tržby e-shopov mohli dosiahnuť dve miliardy korún.

Výhody internetového nakupovania
- nakupujete kedykoľvek, možnosť cenového porovnania
- tovar vám privezú, môžete si ho však ísť aj vyzdvihnúť
- tovar takisto môžete vrátiť
- širšia ponuka, úspora času

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:59