StoryEditor

Vo Vysokých Tatrách ubúda postelí

25.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Počet postelí pre turistov vo Vysokých Tatrách klesne aj tento rok. Kým na konci vlaňajška ich bolo 8 326, tento rok ich bude pravdepodobne o stovku menej. Myslí si to šéf Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Hoci možností na ubytovanie v regióne ubudlo, už niekoľko rokov mierne stúpa počet turistov, ktorí Tatry navštívia.
"Aj keď tento rok počet lôžok klesne, očakávame, že budúci rok bude prelomový a počet postelí po rokoch prvýkrát stúpne," uviedol Chudý. Tatranské hotely a ubytovne totiž podľa Chudého prechádzajú vlnou rekonštrukcií, na budúci rok sa však očakáva otvorenie viacerých zariadení.
Počet postelí klesal postupne, začiatkom 90. rokov minulého storočia bolo v Tatrách ešte 12-tisíc lôžok pre turistov. Hotely v Tatrách sa podľa Chudého prispôsobujú rastúcim nárokom na kvalitu ubytovania. Časť z nich prestavujú na apartmánové bytové domy, byty predávajú súkromným majiteľom.
V minulom roku sa v Tatrách ubytovalo takmer tristotisíc turistov. Tento rok ich podľa Chudého bude približne o päť percent viac, turisti strávia v horách priemerne tri a pol dňa. Podobný rast zaznamenávajú Tatry od roku 2005. Rok predtým hory zasiahla ničivá veterná smršť.
Klesajúci počet postelí pri rastúcom počte turistov spôsobuje, že hotelové kapacity sú naplnené dlhšie obdobie v roku. Kým na Slovensku sú lôžka priemerne obsadené na 31 percent, v Tatrách sú vyťažené na 41 percent. V tatranských hoteloch nocujú najčastejšie Poliaci, Slováci, Česi, Briti a Rusi.
O prílev turistov do Tatier sa začali starať aj letecké spoločnosti. Pred mesiacom vybavili na popradskom letisku 41,5-tisíceho cestujúceho, čo bol rovnaký počet ako za celý minulý rok. Do konca tohto roka by malo letisko pod Tatrami vybaviť približne 54-tisíc pasažierov.
K viac ako 30-percentnému nárastu prepravených cestujúcich v tomto roku prispievajú najmä dve pravidelné linky z Londýna a Prahy. Na náraste počtu cestujúcich sa podieľajú aj lepšie obsadené charterové lety, ako aj rastúci počet letov malých lietadiel. Z charterových letov sú to v zime lety z Ruska, Ukrajiny a pobaltských krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:30