StoryEditor

Nová plniareň minerálky Ľubovnianka

26.11.2002, 23:00

Spoločnosť Prvá Kúpeľná, a. s., Nová Ľubovňa, uvádza v týchto dňoch v Novoľubovnianskych kúpeľoch do prevádzky novú plniareň stolovej minerálnej vody Ľubovnianka. Ide o investíciu v objeme 28 mil. Sk, z ktorej bolo na stavebnú časť použitých 14 mil. Sk a na technologickú 12 mil. Sk. Na pokrytie tejto investície spoločnosť použila okrem vlastných zdrojov aj úver vo výške 7 mil. Sk a milión korún získala ako účelovú dotáciu na regionálny rozvoj z Úradu pre stratégiu rozvoja.

PRÍRODNÝ ZDROJ

Nová plnička má kapacitu 7 tis. fliaš za hodinu, pričom výrobca plní minerálnu vodu do 0,5- až 1,5-litrových PET-fliaš. Perspektívne sa uvažuje aj o produkcii ochutenej Ľubovnianky. Odber prírodného zdroja minerálnej stolovej vody je stanovený v množstve 5 litrov sekundových. Ako pre HN povedal Ján Špes, riaditeľ spoločnosti Limo Špes, s. r. o., Stará Ľubovňa, ktorá je majoritným akcionárom Prvej Kúpeľnej, už v minulom roku dodali do obchodnej siete viac ako 40 tis. hektolitrov tejto minerálnej vody. V tomto roku by to malo byť podstatne viac. Medzi najväčších odberateľov patria Tesco, Carrefour, Kaufland, Coop Jednota, Prima Zdroj a ďalšie obchodné reťazce.
Starostka obce Nová Ľubovňa Mária Repková pre HN uviedla, že po vykonaní prvého prieskumného vrtu v roku 1993 považuje za zlomový rok 1998, keď bol vrt uznaný za prírodný zdroj minerálnej stolovej vody. Následne vznikla spoločnosť Prvá Kúpeľná. Vytvorili ju obec Nová Ľubovňa a výrobca nealkoholických nápojov Limo Špes, ktorý má v tejto oblasti desaťročné skúsenosti. Obec má v spoločnosti 25-percentný podiel. Prvé fľaše Ľubovnianky sa dostali k spotrebiteľom spišského a šarišského regiónu už v septembri 1998, keď sa voda prepravovala v cisternách do výrobného závodu Limo Špes v Starej Ľubovni, kde ju plnili do fliaš. Dnes má šance na odbyt nielen na domácom, ale i zahraničnom trhu. Prvé zásielky prírodnej minerálnej vody so zvýšeným obsahom magnézia smerujú do Maďarska, kde sa bude predávať pod názvom Veronika. Záujem o vodu prejavili aj v Kanade a Rakúsku.

MINERÁLNA VODA

Na území okresu vyviera 85 minerálnych prameňov. Na komerčné účely sa momentálne využívajú iba dva, a to liečivá minerálna voda Sulínka a prírodná minerálna voda Ľubovnianka. "Z takejto investície máme, samozrejme, radosť aj my, pretože spotrebiteľ má zaručené, že ide o kvalitnú a zdraviu prospešnú vodu," povedala v súvislosti s otvorením novej plniarne minerálnej vody Ľubovnianka Viera Stašíková, poverená vedením Inšpektorátu kúpeľov a žriedel. Prírodná minerálna voda vo fľaši má takú istú podobu, aká sa nachádza v prírode. Na trhu sa spotrebitelia stretávajú aj so stolovými vodami a hoci tiež ide o podzemné zdroje, môžu byť rôzne upravované, napríklad z hľadiska mikrobiológie. Pri minerálkach sa nesmie použiť žiadne mikrobiologické ošetrenie. "Inšpektorát pravidelne kontroluje využívateľov prírodných minerálnych zdrojov. Zákon stanovuje podmienky, ktoré musia dodržiavať, aby sa nezničil zdroj, resp. celá žriedelná štruktúra a aby sa zachovali tie parametre, ktoré boli pri jeho vyhlásení, pretože spôsob odberu môže zmeniť kvalitatívne parametre vody," dodala V. Stašíková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:38