StoryEditor

Rozvod niklu so zlatom

15.11.2007, 23:00

Spolumajitelia akciovej spoločnosti ťažobného a metalurgického kombinátu Noriľskij nikeľ (Nornikeľ) Vladimir Potanin a Michail Prochorov chcú po vyše desaťročnom spoločnom podnikaní rozdeliť svoje aktíva.
Partneri sa dohodli, že počas rozdeľovania aktív Vladimir Potanin konsoliduje Nornikeľ a Michail Prochorov skoncentruje podiely v akciovej spoločnosti Poľus zoloto, ktorej od októbra šéfuje, ako aj novej energetickej firmy, ktorá sa vyčlenila z ťažobného a metalurgického podniku.
Procedúra rozvodu dvoch ruských oligarchov môže vzhľadom na veľkosť majetku trvať dlho. Obaja majú po 22 percent akcií podniku Nornikeľ a ešte po 4 percentá kontrolujú cez fond KM Invest. Medzi aktíva fondu patrí 8 percent podniku Nornikeľ, 7,6 percenta akcií spoločnosti Poľus zoloto, 69 percent komerčnej banky Rosbank, 55,6 percenta akcií spoločnosti Otkrytyje investicii, stopercentný podiel vo vydavateľskom dome Profmedia a rovnaký podiel v podniku Interross Estate, 30,4 percenta strojárskeho podniku Silovyje mašiny, 98,1 percenta spoločnosti Roza Chutor, 87,7 percenta poisťovne Soglasije, 25,8 percenta akcií podniku Russia Petroleum.
Obaja však na druhej strane majú skúsenosti s reštrukturalizáciou spoločných podnikov. Už v lete 2000 Nornikeľ prešiel reštrukturalizáciou. Vtedy sa registrácia kapitálu preniesla zo spoločnosti RAO Noriľskij nikeľ na spoločnosť Noriľskaja gornaja kompanija, ktorá neskôr dostala súčasné obchodné meno. Kapitál sa preregistroval po vydaní nových akcií. Za získané peniaze sa kúpila firma Normetimpex, ktorej základnou sférou činnosti je export kobaltu, medi a niklu.
V máji 2004 sa v podniku Nornikeľ začalo s projektom reorganizácie. Z podniku sa vyčlenili aktíva súvisiace s ťažbou zlata. Tie sa vložili do nového podniku Poľus a jeho dcérskych firiem. Firma Poľus zoloto vznikla v marci 2006 vďaka rozhodnutiu riadneho valného zhromaždenia. V súčasnosti je táto firma vedúcim producentom zlata v Rusku. Patrí aj medzi najväčšie podniky zamerané na ťažbu žltého kovu na svete z hľadiska zásob zlatonosnej rudy, ale aj množstva vyťaženého čistého zlata. Odhadované zásoby sú vyše tritisíc ton zlata. Rezervy podľa medzinárodnej klasifikácie Joint Ore Reserves Committee dosahujú 68,6 milióna uncí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:12