StoryEditor

Ernst & Young opäť vyšetrujú

26.05.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Newyorská prokuratúra začala vyšetrovanie audítorskej spoločnosti Ernst & Young, ktorá je treťou najväčšou v tejto oblasti v USA, z podozrenia, že zneužívala daňové oázy na únik finančných prostriedkov amerických firiem. Spoločnosť už pred rokom zaplatila daňovému úradu International Revenue Service (IRS) za urovnanie podobného podozrenia 15 miliónov dolárov (vyše 500 miliónov Sk), čím sa vyhla súdnemu procesu.
Záležitosť sa vtedy pokladala za uzavretú. Ernst & Young zatvoril oddelenia, ktoré sa dostali do podozrenia, a prijal ďalšie organizačné opatrenia, aby sa niečo podobné v budúcnosti neopakovalo.
V druhej polovici 90. rokov uniklo americkému rozpočtu cez daňové oázy a za prispenia tejto audítorskej spoločnosti niekoľko desiatok miliárd dolárov.
Nemecký denník Handelsblatt napísal, že nové vyšetrovanie ukazuje, ako vážne berie americká vláda svoju kampaň proti daňovým podvodom. Je zameraná proti audítorom, poradenským kanceláriám a finančným domom. Zatiaľ nie je jasné, či v podozrení prokuratúry sa nachádza celá spoločnosť Ernst & Young, alebo len jej niektorí zamestnanci. Bližšie informácie nezverejnila ani prokuratúra, ani ministerstvo spravodlivosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:21