StoryEditor

Agel vstup na slovenský trh nezvládla

Spoločnosti Agel, najväčšej stredoeurópskej súkromnej firme v zdravotníckom biznise, sa zatiaľ nedarí zopakovať na Slovensku úspešnú expanziu, ktorú má za sebou v Česku. Agel SK, slovenská dcéra zdravotníckeho impéria, ovládaná oceliarskym magnátom Tomášom Chrenekom, zostáva po troch rokoch od vstupu na slovenský trh v strate. A namiesto plánovaného rastu časť aktivít stráca.

Problémový Forlife
Agel SK vlani prišla o kontrolu nad druhou najväčšou slovenskou zdravotnou poisťovňou Apollo, svoj 51-percentný podiel predala konkurenčnej Pente. Teraz sa spoločnosť chystá opustiť nemocnicu v Šali -- jednu zo štyroch, ktoré u nás prevádzkuje. Dôvod? Poisťovne ústavu, ktorý Agel SK manažersky riadi prostredníctvom neziskovej spoločnosti Forlife, nechcú preplácať zdravotnú starostlivosť.

"Poisťovne nemali potrebu uzatvoriť s nami zmluvu. Majú ju podpísanú inde: asi 15 kilometrov od Šale leží Galanta, do Nových Zámkov to taktiež nie je ďaleko," vysvetľuje Milan Leckéši, riaditeľ Chrenekovej nemocnice vo Valašskom Meziříčí a šéf Agelu SK.

Agel chcel šaliansku nemocnicu prenechať Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety, s tým však nesúhlasí kraj ani miestna radnica. Nemocnicu tak zrejme čaká uzatvorenie. "Pokiaľ poisťovne svoj postoj nezmenia -- a já mám informácie, že sa tak nestane -- potom pre nás nemá zmysel Šaľu prevádzkovať," povedal HN Leckéši.

Pod neziskovku Forlife, ktorá je súčasťou Agelu a riadi nemocnicu v Šali, patrí tiež nemocnica v Komárne. Podľa našich zdrojov zo zdravotníckých kruhov i tu má Chrenekova skupina určité problémy. "Všetko nasvedčuje tomu, že i z tejto nemocnice chce Agel vycúvať a rokuje s možnými investormi," potvrdil zdroj informovaný o situácií v Komárne. Riaditeľ Leckéši tento zámer však vylučuje. "Komárno sme rovnako ako ostatné nemocnice na Slovensku preberali s veľkými dlhmi, no ich výsledky sa za posledný rok výrazne zlepšili. Má veľký potenciál a odísť z nej neplánujeme," prízvukuje.

Neziskovka Forlife, ktorá obidve nemocnice prevádzkuje, prerobila za rok 2008 vyše 11 miliónov slovenských korún, asi 365-tisíc eur a zdroje z trhu hovoria o ich vysokej zadlženosti. Vlaňajšie výsledky Forlifu dosiaľ známe nie sú. Leckéši reaguje, že strata Forlifu za minulý rok bude v porovnaní s výsledkom v roku 2008 iba 20-percentná, pričom podľa neho je možné zadlženosť postupne riešiť. "Je to otázka splátkových kalendárov, dohôd s jednotlivými firmami. Nemocnice musia fungovať ekonomicky, preto je nutné naše nemocnice na Slovensku zreštrukturalizovať a zaviesť tu osvedčené metódy riadenia, ktoré už fungujú na Morave a v Česku," uviedol.

Prišli o Volkswagen
Okrem nemocníc, riadených prostredníctvom Forlifu, prevádzkuje Agel SK priamo ešte ďalšie dve nemocnice, v Levoči a Krompachoch. Taktiež aj tieto sú stále stratové, no podľa Leckéšiho sa ich prepad počas minulého roka znížil.

Ďalšou aktivitou Agelu na Slovensku je spoločnosť Medi Relax M+M, ktorá ponúka firmám takzvanú pracovnú zdravotnícku službu -- teda pracovné lekárstvo pre zamestnancov. Hlavným klientom Medi Relaxu bola donedávna bratislavská automobilka Volkswagen. O zákazku v hodnote niekoľko desiatok tisíc eur, ktorá živila v Devínskej Novej Vsi 22 pracovníkov Medi Relaxu, Chrenekova spoločnosť nedávno prišla. Výberové riadenie na ďalšie obdobie vyhral konkurenčný LaSalus, čo HN potvrdila aj jeho šéfka Mária Jecková.

"Medi Relax sa súťaže zúčastnil s reálnou ponukou cien, ktoré sme navrhli po viac ako dvojročnej skúsenosti s poskytovaním služieb tomuto klientovi. Za nižšiu cenu by pre nás boli "dodávky pre Volkswagen stratové", vysvetľuje neúspech v tendri hovorkyňa Agelu SK Andrea Haščíkovová.

Podľa Leckéšiho si Medi Relax ako náhradu za stratený kontrakt vo Volkswagene našiel už iných klientov, ich mená však odmietol zatiaľ povedať. "Niektoré zmluvy nie sú uzatvorené, nemôžem preto mená nových partnerov konkretizovať. Keď sa ma opýtate za dva mesiace, budem môcť byť konkrétnejší," dodáva šéf Agelu SK. Leckéši je presvedčený, že slovenská časť Agelu by sa počas tohto roku mala začať obracať k ziskom a ich najviac zadlžené časti začnú prinášať profit najneskôr v roku 2011 -- pokiaľ sa, ako zdôrazňuje, "nezmenia vstupy".

Zatiaľ čo slovenské výsledky Agelu sú rozpačité, v Česku je Chrenekovo zdravotnícke impérium podľa posledných známych výsledkov úspešné. Skupina Agel v roku 2008 vytvorila pri takmer 16-milárdovom obrate asi 400-miliónový zisk. Vlani síce prišla o vlastnú zdravotnú poisťovňu Agel, ktorá sa zlúčila s Hutnickou zamestnaneckou poisťovňou a potom i s Českou národnou zdravotnou poisťovňou v obriu Českú priemyslovú zdravotnú poisťovňu, ktorá je trojkou na českom trhu.

V správnej rade si Agel stále udržuje personálny vplyv. Okrem toho zastrešuje viac ako tri desiatky zdravotníckych zariadení, do ktorých smerujú peniaze z verejného poistenia. Patrí jej aj sieť lekární a firma Martek Medical, ktorá do nemocníc dodáva zdravotnícky materiál a prístroje. Skupina si tak udržuje kontrolu nad významným tokom peňazí v zdravotníctve. Kedy sa podarí tento model zopakovať i u nás, nie je zatiaľ jasné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:17