StoryEditor

Slovákov verbujú zahraničné hypermarkety

16.03.2011, 23:00
Za pokladne a do skladov zahraničných obchodov sa dostáva čoraz viac Slovákov. Nadnárodné reťazce, ktoré poznajú aj našinci, hľadajú na Slovensku záujemcov, ktorí vedia cudzí jazyk a sú ochotní sa presťahovať.

Spoločnosť Tesco si v Prešove na tento účel zriadila náborové centrum, ktoré naberá Slovákov a Čechov pre pobočky v Británii. S hľadaním uchádzačov však Britom pomáhajú aj domáce firmy. "Ponúkame pracovné pozície skladník - picker v distribučných centrách v Anglicku a Škótsku, obsadzované pre spoločnosť Tesco,“ hovorí Pavol Králik zo žilinskej spoločnosti Bran a dodáva, že najviac uchádzačov je z Trenčianskeho kraja.

Stačí pokročilá angličtina
Napriek zvyšujúcej sa nezamestnanosti v Británii si Tesco svojich pracovníkov vyberá nielen u nás, ale aj v Česku a v Poľsku. Podľa svojej webovej stránky už prešovské náborového centrum našlo od roku 2008 prácu pre viac ako 170 kandidátov. Spolu s pobočkou v Krakove už do Británie umiestnilo viac ako 3 500 ľudí.

Pozície ako skladník, ktoré sú menej náročné na skúsenosti a vyžadujú len mierne pokročilú angličtinu, sú ohodnotené podobne ako v spojenom kráľovstve. Hodinová mzda pre Slovákov začína podľa portálu Profesia na úrovni 7,36 eura, čo je o 54 centov viac než britská minimálna mzda pre ľudí s vekom nad 21 rokov. V prípade náročnejších pozícií, ako napríklad manažér prevádzky, je už finančné ohodnotenie predmetom dohovoru.

Aké platy ponúka Slovákom prešovské náborové centru nám Oľga Hrnčiarová, hovorkyňa Tesco Stores SR, nechcela povedať s odôvodnením, že tieto informácie komunikuje britská centrála. Tá nám však na otázky rovnako neodpovedala.

Lákajú aj Čechy
Za prácou v zahraničnom hypermarkete či supermarkete však netreba chodiť až za Lamanšský prieliv. České predajne spoločností Tesco, Lidl či Aldi rovnako verbujú aj Slovákov. "Do zahraničia je momentálne 23 pracovných ponúk, prevažne do Českej republiky. Ide najmä o pozície predavača, obchodného zástupcu, pokladníka a vedúceho predajne či prevádzky,“ povedala Lucia Burianová, PR manažérka portálu Profesia.sk.

Podľa Romana Straku, vedúceho slovenskej pobočky spoločnosti Credit Czech, je však práca skôr sezónna a ponúk je spravidla najviac v druhom polroku. "V lete máme okolo 100 až 150 voľných miest. Tam berieme väčšinou študentov,“ vraví Straka. V priebehu roka sa priemerné platy pohybujú po prepočte na úrovni troch eur za hodinu pre pokladníkov, o niečo menej pre predavačov a 2,66 eura pre dokladačov tovaru.

Najväčší záujem o prácu v českých hypermarketoch vidí Straka z južného a východného Slovenska. "Sú to hlavne Michalovce, Humenné, Svidník, ale aj Kežmarok, Rožňava či Rimavská Sobota,“ dodáva Straka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:44