StoryEditor

Končia monopoly na energie

25.10.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Veľké podniky v Českej republike si už od začiatku budúceho roka budú môcť vyberať, kto im bude dodávať elektrickú energiu či zemný plyn. Rozhodli o tom vo štvrtok minulý týždeň poslanci, keď schválili rok pripravovanú vládnu novelu energetického zákona.
Podľa novely vlastníci prenosových súprav a plynovodov budú musieť podľa európskeho vzoru umožniť, aby do ich sietí za poplatok začali dodávať elektrinu či plyn aj tretie firmy. To má postupne oslabiť monopoly a posilniť konkurenciu.
Drobní spotrebitelia by sa zo závislosti od regionálnych dodávateľov mali vymaniť, pokiaľ ide o elektrickú elektrinu začiatkom roka 2006 a v prípade zemného plynu o rok neskôr. Ak si sami žiadneho dodávateľa nevyberú, budú energiu dostávať za regulovanú cenu bez toho, aby si obstarávali nové merače.
Od začiatku roku 2007 tiež spoločnosti prevádzkujúce regionálne elektrické a plynárenské siete musia oddeliť distribúciu od obchodu. Predpoklad, že Európou požadovaná liberalizácia trhu povedie k zníženiu cien, sa však začína rozplývať. Energetické firmy už hovoria o novelou vyvolaných nákladoch, ktoré zrejme započítajú do cien. Napríklad, na oddelenie distribúcie od obchodu budú spoločnosti musieť vynaložiť najmenej dve miliardy Kč.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:39