StoryEditor

Veľký Meder využije geotermálnu energiu

15.07.2010, 00:00

Mesto Veľký Meder plánuje využívať geotermálnu energiu. Projekt za 7,3 milióna eur má zásobovať až 65 percent domácností. "Obyvateľom bytových domov to prinesie zníženie ceny tepla v prvých rokoch asi o päť až desať percent a po dosiahnutí návratnosti investície ešte výraznejšie zníženie," povedal pre HN Oto Halás, manažér spoločnosti Slovgeoterm, ktorá stojí za celým projektom.

Zafixovaná cena
"Projekt vo Veľkom Mederi je špecifický tým, že geotermálna energia sa tu už roky využíva na termálnom kúpalisku," vysvetľuje Halás. Aj na základe týchto skúsenosti sa mesto rozhodlo prejsť na túto formu vykurovania. Počiatočná vysoká investícia je neskôr kompenzovaná takmer nulovými prevádzkovými nákladmi. "Ďalším prínosom je aj zvýšenie stability ceny tepla, pretože tá nebude do takej miery závislá od ceny zemného plynu," porovnáva Halás.
Celý projekt by mal byť spustený do dvoch rokov od začatia prestavby. "Máme už pripravený projekt aj stavebné povolenie. Stále však čakáme na peniaze," konštatuje Ladislav Rudický, primátor mesta Veľký Meder. Podľa jeho slov by mesto malo získať financie z fondov Európskej únie.

Aj iné mestá
Skúsenosti s geotermálnou energiou na Slovensku už majú v Šali či Galante. "Slovensko má vhodné podmienky na takýto spôsob vykurovania, a to jednak vďaka veľkému množstvu geotermálnych zdrojov a jednak množstvu sústav centralizovaného zásobovania teplom," hovorí Halás.
Za pravdu mu dáva aj Igor Kočiš, výkonný riaditeľ spoločnosti Geothermal Anywhere, ktorá sa zaoberá práve týmto druhom energie. "Hydroelektrárne už svoj potenciál na Slovensku takmer naplnili, ďalšími možnosťami sú jadrové elektrárne a obnoviteľné zdroje," hovorí.
Pri geotermálnej energii sa teplo získava zo zeme, keď sa využíva prirodzené teplo v zemskej kôre. "Hĺbkové geotermálne systémy je možné použiť takmer všade, tento tepelný tok prevyšuje mnohonásobne celkovú energetickú spotrebu krajín," uzatvára Kočiš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:44