StoryEditor

V USA najviac zarába lekár, u nás šéf

20.05.2010, 00:00

Nie výkonní šéfovia firiem, ale chirurgovia a ďalší odborní lekári zarábajú za Atlantikom najviac. Ročne si na výplate prilepšia takmer o 220-tisíc dolárov (179 054,7 eura). V prvej desiatke najlepšie platených pozícií sú vrcholní manažéri prekvapivo až na deviatej priečke a sú tam jediní mimo medicínskeho odboru. U nás je to presne naopak. Prvých desať priečok patrí vrcholným manažérom - riaditeľom firiem, kým odborní lekári sú na chvoste. Plat chirurgov u nás sa pohybuje okolo 17 196 eur ročne, čo je desatina platu ich amerických kolegov. Generálny riaditeľ však na Slovensku ročne zarobí viac ako tretinu toho, čo jeho americký náprotivok.

Biznis pre lekárov
Pre chirurgov, anestéziológov, pôrodníkov, ale aj praktických a odborných lekárov či psychiatrov sú Spojené štáty zjavne tým najlepším miestom pre biznis. Podľa časopisu Forbesu, ktorý údaje zozbieral od amerického štatistického úradu a ministerstva práce, veľa zohráva ponuka a dopyt. Kým napríklad chirurgov eviduje krajina 44 560 a povedzme ústnych chirurgov dokonca len 5 390, ľudí z najnižšej platovej triedy je v USA až 2,7 milióna. Ide o zamestnancov fast foodov s ročným platom 18 120 dolárov.  U nás sú lekári podľa obdobného rebríčka spoločnosti Trexima, ktorá ho zostavuje na základe údajov slovenského ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny, až v prvej tridsiatke, top desiatku plne okupuje top manažment firiem.

Ako pre HN uviedol Ľubomír Kadlečík, manažér úseku štatistík a prognózovania Treximy, najvyššie ohodnotení z medicíny sú pritom lekári v odbore rádiodiagnostika, ktorí mesačne v hrubom zarobia 1 754,9 eura a ročne 21 058,8 eura. O 1 200 eur ročne menej majú anestéziológovia, potom nasledujú neurochirurgovia, pričom chirurgovia sú až na konci prvej tridsiatky.

Podľa obdobného rebríčka Merces.sk, ktorý si podrobne všíma jednotlivé pozície v sektoroch, patrí prvá desiatka takisto šéfom firiem a lekári sú tak až na 113. mieste. Ako pre HN hovorí PR manažérka spoločnosti Profesia Lucia Burianová, hrubý ročný plat vrátane odmien sa im pohybuje okolo 13 332 eur, čo je trinástina platu ich amerických kolegov.

Iné hodnotenie
Diametrálny rozdiel hodnotenia lekárov u nás a v USA zjavne spôsobuje iná metodika. Kým v USA ide prevažne o súkromných lekárov, u nás sú hodnotení podľa nastavení, ktoré im dá tá-ktorá poisťovňa, a zväčša pracujú vo verejných nemocniciach.

"Platy chirurgov v USA sa podľa mňa týkajú skôr súkromných zdravotníckych zariadení. Situácia na Slovensku je v tomto smere úplne iná. Verejné nemocnice jednoducho nemajú dostatok financií na zaplatenie lekárov, čo je koniec koncov aj príčina odchodu týchto špecialistov do zahraničia,“ konštatuje pre HN aj Miroslav Dravecký, projektový manažér prieskumu platov Merces.sk. Ako pripomína, v USA sa okrem toho na nákladoch spojených so zdravotnou starostlivosťou podieľajú výrazne aj samotní pacienti: "Samozrejme, skôr ako priame platby u lekára, tam funguje systém komerčného pripoistenia.“

Ako však dodáva Ľubomír Kadlečík z Treximy, napriek tomu patria u nás lekári k lepšie plateným na trhu práce. "No treba zohľadňovať aj ich počet odpracovaných hodín, ktorý je vyšší,“ upozorňuje.

Šéfovia sa (ne)nosia
Kým v Spojených štátoch sa prekvapivo šéfovia nenosia a podľa štatistík je ich ročný plat až o tetinu nižší než u chirurgov, u nás sa sťažovať nemôžu. Riaditelia firiem si podľa Treximy zarobia okolo 3 356 eur mesačne, podľa Profesie dokonca 3 978 mesačne. Vrcholný manažment bánk má dokonca 2 770,6 eura mesačne, vedúci IT si podľa Treximy prilepšujú o 2 405 eur a vyšší úradníci vlády o 1 937 eur mesačne. Práve IT biznis sa aj podľa Profesie zaradil k najlepšie plateným. Ako podotýka Dravecký, jednou z príčin je nedostatok odborníkov na týchto pozíciách: "Tak ako v USA aj na Slovensku v tomto ohľade platí, že cenu za prácu určuje dopyt a ponuka na trhu práce.“








menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:08