StoryEditor

Firmy sú lacnejšie o pätinu

29.11.2009, 23:00

Stať sa majiteľom firmy je tento rok podstatne lacnejšie. Zabehané spoločnosti sa totiž na Slovensku predávajú v priemere až o pätinu lacnejšie. "Výraznejší prepad cien sme zaznamenali pri výrobných firmách v porovnaní s obchodnými firmami alebo firmami poskytujúcimi služby. V niektorých prípadoch je cenový prepad rádovo i v desiatkach percent,“ hovorí Martin Dvořák, partner v spoločnosti TF Partners, ktorá prevádzkuje internetovú stránku trhfiriem.sk, sprostredkúvajúcu predaj podnikov.

Výsledky znížili hodnotu
Dôvodom, prečo firmy stratili na cene, je pokles ich výkonu a ziskovosti. Pre potenciálneho kupca totiž hodnota firmy predstavuje násobok jej zisku. "Ziskovosť spoločností sa radikálne zmenila, pričom mnoho spoločností je dokonca v strate a často na hranici insolventnosti. Pokiaľ teda nejakej firme klesol zisk na polovicu a investori neveria, že budúci rok dôjde k zvýšeniu ziskovosti na úroveň rokov 2007 a 2008, tak je výsledná cena firmy 40 percent jej hodnoty pred rokom,“ tvrdí Michal Mišun, partner v spoločnosti Redbaenk. Menší počet investorov s nákupnou horúčkou a sťažené získavanie cudzích finančných zdrojov navyše spomalili uzatváranie samotnej transakcie. Pánovi Dávidovi, ktorý si neželal zverejniť svoje priezvisko, zabrala kúpa upratovacej spoločnosti až jeden a pol roka. "Celý tento proces závisí od toho ako rýchlo spolupracujú predávajúci, no dá sa to zvládnuť aj rýchlejšie. Kedysi boli totiž desiatky záujemcov a teraz je ich len pár. Z tohto dôvodu si teraz predávajúci nemôžu moc vyberať,“ povedal Dávid.

Vrhli sa na nákupy
Kým menšie firmy sa predávajú len regionálne, stredné a veľké podniky väčšinou zaujímajú aj veľkých investorov. Tí sú však momentálne rozdelení do dvoch táborov. "Jedna skupina reagovala stiahnutím sa do zdržanlivosti. Druhá, naopak, vycítila príležitosť a vrhla sa na nákupy. Tieto pohyby na strane dopytu ovplyvnili ceny najmä pri spoločnostiach z odvetví finančné služby, letecká preprava, výroba luxusných predmetov a automotive. Naopak, dopyt zo skupiny aktívnych investorov sa nasmeroval najmä na spoločnosti defenzívnych odvetví,“ vraví Zoltán Tihanyi, associate director spoločnosti Patria Finance Slovakia a dodáva, že najlepšie ceny a najrýchlejšie vyrovnanie sa dosahuje pri dobre fungujúcich spoločnostiach s potenciálom. Nie vždy to však platí. Na začiatku roku oznámila finančná skupina Penta predaj stávkovej kancelárie Fortuna. So záujemcami sa však nedohodla a firmu si nakoniec ponechá. "V najbližších dvoch rokoch nepripravujeme predaj strategickému ani finančnému investorovi,“ tvrdí Martin Danko, hovorca Penty.

Hoci cenou najviac lákali podniky, ktoré zažívajú finančne neúspešný rok, podľa Mišuna boli však najpríťažlivejšie spoločnosti, ktoré veľké straty neutrpeli. "Väčšina transakcií prebehla v odvetviach, ktoré neboli krízou príliš ovplyvnené. Napríklad telekomunikácie, kde Slovak Telekom kúpil v októbri 51 percent spoločnosti PosAm, ktorá sa zaoberá poskytovaním IT služieb pre korporátnych klientov,“ vysvetľuje Mišun.


Odvetvie Firma na predaj Kupujúci Cena (v miliónoch eur)
Energetika Elektrovod Holding SAG
International Power Opatovice J&T 864
Zdravotníctvo Slomedical Flextronics
Potravinárstvo Nowaco The Bidwest group 250
Doprava Elektrizácia Dopravy J&T 30
Zdroj: Redbaenk, HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:43