StoryEditor

Likvidácia PCB? Čas sa rýchlo kráti

15.11.2004, 23:00
Slovensko ešte nemusí prísť o 11 miliónov dolárov, ktoré na likvidáciu nebezpečných polychlórovaných bifenylov ponúka Globálny fond životného prostredia OSN. Tvrdí to lokálny expert UNIDO a riaditeľ Ekotoxikologického centra v Bratislave Martin Murín, ktorý je koordinátorom projektu likvidácie PCB látok na Slovensku.

Slovensko ešte nemusí prísť o 11 miliónov dolárov, ktoré na likvidáciu nebezpečných polychlórovaných bifenylov (PCB) ponúka Globálny fond životného prostredia (GEF) OSN. Tvrdí to lokálny expert UNIDO a riaditeľ Ekotoxikologického centra v Bratislave Martin Murín, ktorý je koordinátorom projektu likvidácie PCB látok na Slovensku.
"Slovensko, konkrétne ministerstvo životného prostredia a Chemko Strážske, môžu do zajtra, resp. do štvrtka, keď bude GEF vo Washingtone rozdeľovať podporu, dať signál o pretrvávajúcom záujme dokončiť naštartovaný projekt. V opačnom prípade ich pridelia záujemcovi z Afriky alebo Ázie," zdôraznil.
Chemko bolo v minulosti najväčším výrobcom PCB a v skladoch má asi tisíc ton týchto látok. Pred časom však vystúpilo zo súkromného i z verejného konzorcia, ktoré vznikli vlani s cieľom dekontaminácie územia v okolí Strážskeho. Použiť sa pritom mala unikátna nespaľovacia technológia, ktorá mala byť nainštalovaná v areáli chemičky. Chemko svoje rozhodnutie vystúpiť z konzorcií odôvodnilo nejasnými obchodnými podmienkami likvidácie PCB.
"Ak by Chemko zotrvalo v konzorciu, prinajmenšom by malo vplyv na program likvidácie nebezpečných odpadov. Je to však aj vec imidžu," dodal Murín.
Murín si však nevie vysvetliť ani postoj vedenia rezortu životného prostredia, najmä ignorovanie výzvy poslancov Výboru pre životné prostredie NR SR z mája 2003 na vypracovanie koncepcie komplexnej likvidácie PCB. Podľa neho bude GEF podporovať podobné nekomerčné projekty iba do konca roka 2005. "Potom to už bude iba otázka štátneho rozpočtu, prípadne zdrojov Európskej únie a súkromných fondov," upozornil.
Slovensko je ako členská krajina únie povinná zlikvidovať PCB do roku 2010. Likvidácia asi 4-tisíc ton týchto látok môže trvať nespaľovacou technológiou minimálne päť rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:51