StoryEditor

Nemecký súd je preťažený

24.11.2004, 23:00

Tisíce žalobcov v mamuťom procese proti telekomunikačnému gigantu Deutsche Telekom nemôžu čakať, že koncern prevezme náklady na posudok na ohodnotenie sporných nehnuteľností. Podľa denníka Financial Times Deutschland odhadované náklady dosahujú zhruba 17 miliónov eur, čo by mala zaplatiť žalujúca strana, pretože podľa sudcu Meinrada Wösthoffa musí dokázať nesprávnosť burzového prospektu. Malí akcionári si však takúto sumu z vlastných prostriedkov nemôžu dovoliť uhradiť, hoci ich právni zástupcovia sa snažili o to, aby náklady prevzal Deutsche Telekom.
Posudok je jednou z viacerých centrálnych tém, ktoré prešli na pretras v utorok pri prvom pojednávaní. Ďalšou bola zodpovednosť za chybný prospekt. Wösthoff nedal nádej tým akcionárom, ktorí chceli zažalovať bývalého šéfa predstavenstva koncernu Rona Sommera. "Ron Sommer nebol zodpovedný za prospekt ani nedal príkaz na jeho vypracovanie," tvrdí sudca. Naproti tomu môže byť na zodpovednosť bratý štát a Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), ako aj správca emisie Deutsche Bank, ktorý prospekt podpísal.
Z hľadiska priebehu procesu sa súd nedal vyviesť z miery. Keď jeden z advokátov požadoval spojenie jednotlivých žalôb do jediného procesu a rozhodnutia, Wösthoff na rozsah takéhoto rozhodnutia uviedol: "Uvedomte si rozsah. V porovnaní s tým je telefónny zoznam New Yorku iba vtip."
Ďalším sporným bodom je nákladný nákup licencií UMTS a akvizícia amerického mobilného operátora VoiceStream za viac než 50 miliárd dolárov. Podľa časopisu Spiegel však sudca tieto žaloby odmietol ako irelevantné a nedostatočné odôvodnené.
Žalobcovia musia mať trpezlivosť, pretože termín ďalšieho pojednávania stanovil Wösthoff na 21. júna budúceho roka.
Sudca by radšej počkal na novelu zákona, ktorej návrh minulý týždeň schválil vládny kabinet a do platnosti by mala vstúpiť v budúcom roku. Novela v budúcnosti umožní v prípade podobných mamutích procesov vybrať vzorovú žalobu, o ktorej rozhodne vrchný krajinský súd. Podľa Wösthoffa totiž nemecké súdy nie sú uspôsobené na takéto masové procesy a spracovanie 2 200 žalôb tradičnými metódami by trvalo aj 15 rokov. Sudca odmietol aj návrh niektorých právnych zástupcov, aby sa žaloby z jednej advokátskej kancelárie spojili do blokov a prejednávali ako celok. Medzi navrhovateľmi bola aj wiesbadenská kancelária Doerr & Partner, ktorá zastupuje 6 200 malých akcionárov.
Právny zástupca Deutsche Telekom Wilhelm Schmitz si je istý víťazstvom svojho mandanta. Pred súdom uviedol, že dôsledky chybného ohodnotenia, ktoré spoločnosť odstránila už v prospekte v roku 2001, sú nepodstatné. Podľa Spiegla totiž v roku 2001 v rámci príprav tretieho uvedenia akcií na burzu skorigovala hodnotu nehnuteľností v objeme zhruba troch miliárd eur.
Deutsche Telekom 1. januára oslávi 10. výročie svojej privatizácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:49