StoryEditor

Emkobel dostal od mesta záruku na čerpanie úveru

11.10.2004, 00:00
Tak ako mnohé iné podniky tepelného hospodárstva na Slovensku, aj spoločnosť Emkobel zo Spišskej Novej Vsi, sa musí spoliehať na úvery. No požičané peniaze potrebuje i na úhradu zmluvných zálohových platieb za odobratý plyn, ktoré požaduje od hlavného výrobcu tepla v meste Slovenský plynárenský priemysel.

Tak, ako mnohé iné podniky tepelného hospodárstva na Slovensku, aj spoločnosť Emkobel zo Spišskej Novej Vsi sa musí spoliehať na úvery. No požičané peniaze potrebuje i na úhradu zmluvných zálohových platieb za odobratý plyn, ktoré požaduje od hlavného výrobcu tepla v meste Slovenský plynárenský priemysel.
Ako uviedol Ľubor Rusina, riaditeľ Emkobelu, ktorého 100-percentným vlastníkom je Spišská Nová Ves, plynárom musia 66 percent zálohových platieb z predpokladanej mesačnej spotreby uhradiť do 15. dňa v mesiaci, doplatiť ju potom musia podľa skutočnej spotreby do desiatich dní od doručenia. "Ak to nesplníme, hrozí nám penalizácia a následne prerušenie dodávok plynu," dodal. Podľa neho tým dochádza k nesúladu medzi požadovanými zálohovými platbami a úhradami za odobraté teplo odberateľmi. "Rozhodujúca väčšina našich tržieb totiž pochádza z úhrad za teplo od správcov domov a bytov. Naše faktúry za predané teplo nám však uhrádzajú až po inkase od obyvateľstva, teda až v prvej dekáde ďalšieho mesiaca," vysvetlil. Problémom je podľa Rusinu i platobná nedisciplinovanosť a z toho vyplývajúce nedoplatky po lehote splatnosti.
Na preklenutie dočasnej platobnej neschopnosti Emkobel musí použiť prevádzkový úver. Ako potvrdil riaditeľ, pôjde o krátkodobý preklenovací úver a jeho výška by sa mala pohybovať od 3 do 10 miliónov korún. Mestské zastupiteľstvo v Spišskej Novej Vsi schválilo žiadosť Emkobelu na poskytnutie záruky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:33