StoryEditor

Nemecké firmy Slovensko sklamalo

24.08.2010, 00:00
Slovensko stráca medzi nemeckými investormi svoju pozíciu. Podľa prieskumu Nemeckej obchodnej komory sme sa totiž v rebríčku pre nich najatraktívnejších krajín strednej a východnej Európy prepadli z minuloročného druhého miesta na štvrté.

V top desiatke sme si pritom pohoršili len my a Estónci. Na druhom a treťom mieste nás predbehlo Poľsko a Slovinsko. Pozíciu jednotky si už päť rokov po sebe držia Česi.

"Najväčším problémom sú netransparentné verejné zákazky, pružnosť pracovného práva, mzdové náklady, kriminalita a korupcia “ uvádza sa v štúdii, ktorej sa zúčastnila skoro tisícka nemeckých firiem.         

Vyššie mzdy
Ako HN zistili od oslovených obchodných komôr, niektoré firmy zvažujú svoje pôsobenie na Slovensku ukončiť. Prečo? Začíname byť pre nich jednoducho pridrahí. "Z tohto dôvodu práve kanadská spoločnosť Hot Spas Europe, zaoberajúca sa výrobou a distribúciou víriviek, uvažuje o presunutí svojich aktivít do Indie,“ vraví prezident Slovensko-kanadskej obchodnej komory Joseph Burza. HN sa pokúšali s firmou skontaktovať, do konca uzávierky sa nám to však nepodarilo.

Biznis na Slovensku vzdala i nemenovaná srbská spoločnosť, ktorá u nás podnikala vo výrobe cereálnych potravín. "Po príchode na Slovensko totiž zistila, že je takmer nemožné dostať jej výrobky do obchodných reťazcov pôsobiacich na trhu,“ prezrádza Tijana #198#ećezová zo Slovensko-srbskej obchodnej komory.

Vrásky na čele investorom nerobí len korupcia či podstatne vyššie mzdové náklady, aké majú firmy vo východnej Európe či Ázií. Ako pre HN povedal prezident Slovensko-rakúskej obchodnej komory Josef Altenburger, ťažkosti v neposlednom rade spôsobuje i problematický prístup napríklad k eurofondom či štátnym podporným prostriedkom. "Celkovo je však na Slovensku i nízka podpora vzdelávania,“ dopĺňa Altenburger.

Ťahá nás euro
Prieskum Nemeckej obchodnej komory sa zameral i na to, ako boli ich podnikatelia spokojní s reakciou jednotlivých vlád na krízu. Známku 1 a vyslovenú maximálnu spokojnosť získalo od investorov len päť krajín, medzi nimi napríklad Poľsko či Chorvátsko. Slovensku by dvojku dalo len šesť percent opýtaných, štvorku a päťku skoro dve tretiny.

Investori ako naše najväčšie plus hodnotia vstup do eurozóny. Nezaostáva však ani ich chvála v oblasti kvalifikácie pracovníkov, platobnej morálky. "Kanadským investorom sa zdá veľmi príťažlivá geopolitická poloha Slovenska, so stále sa zlepšujúcou diaľničnou sieťou, či rýchle zavádzanie zákonov do praxe,“ myslí si Burza.

Vladimír Slezák, šéf Siemensu, hodnotí, že v porovnaní s inými krajinami sme na tom celkom dobre. "Predsa len by som však uvítal väčšiu politickú stabilitu,“ uzatvára Slezák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:53