StoryEditor

Fúziám a akvizíciám vládne v tomto roku Európa

14.04.2003, 00:00
Tohtoročné rozpory medzi Spojenými štátmi a Európou sa neprejavujú iba v prípade vojny v Iraku. Priepasť sa objavila aj vo fúziách a akvizíciách, kde sa európske firmy tešia omnoho väčšiemu záujmu o prevzatie ako americké. Aj objem financií uvoľnených v tomto roku na kontrakty v Európe je nepomerne vyšší než v USA ani jeden z piatich najväčších tohtoročných svetových kontraktov nezahŕňal USA.

Príčiny transatlantických rozdielov sú viaceré, jednou z nich sú aj dozvuky akvizičnej horúčky v USA v roku 2000, keď americké firmy zrealizovali kontrakty tohto druhu až za 1,7 bil. USD.
Príliš veľké oči
Prehnané fúzie a akvizície sa vrátili ako bumerang a napr. spoločnosť AOL Time Warner, ktorá vznikla akvizíciou Time Warner firmou America Online za rekordných 180 mld. USD, zaznamenala v minulom roku ďalší rekord, tentoraz stratu 98,7 mld. USD. Naopak, Európa, ktorej akvizičné aktivity v 90. rokoch neboli také rozsiahle, vôbec neutrpela podobný prepad.
Len za 1. štvrťrok tohto roka boli oznámené fúzie/akvizície, ktoré sa týkajú európskych firiem, v celkovej hodnote 165,6 mld. USD. To je výrazný rozdiel oproti dohodám spojeným s americkými spoločnosťami, ktoré dosahujú iba 98 mld. USD. Podľa Thomson Financial Európa vedie aj v počte dohôd -- 1 934 oproti 1 787 v USA. Najväčšou transakciou sa nepochybne stala v marci oznámená akvizícia zvyšného podielu Telecom Italia spoločnosťou Olivetti, ktorá za Telecom ponúkla 44,4 mld. USD. Nasledovala nepriateľská ponuka na prevzatie španielskej Iberdroly konkurenčnou španielskou firmou GasNatural SDG, a to v hodnote 29,6 mld. USD. Najväčšiu transakciu na území USA oznámili vo februári energetické firmy Devon Energy (akvizítor) a Ocean Energy (preberaná firma) v celkovej hodnote 5,3 mld. USD. Na americké pomery to pritom nie je výnimočná akcia, minulý rok v júli napr. farmaceutická firma Pfizer oznámila, že kúpi spoločnosť Pharmacia za 60,7 mld. USD.
Podľa informácií CNN pokles v objeme aj finančnej hodnote fúzií/akvizícií v USA je súčasťou celkovej situácie na trhu. Či sú to akciové trhy, štátne dlhopisy či firmy, zahraničné investície do amerických aktív stále klesajú. Únik kapitálu sa už odrazil na hodnote dolára, ktorý v 90. rokoch proti euru rástol, no v ostatných dvoch rokoch klesol oproti európskej mene o 27 %.
Porovnávanie neporovnateľného
Ako uviedol Thomson Financial, akvizície amerických firiem Európanmi klesli za prvý štvrťrok 2003 na najnižšiu úroveň od 3. štvrťroka 1995, no akvizície európskych firiem americkými kupcami vzrástli za rovnaké obdobie na 12,8 mld. USD, čo je najvyššia hodnota od 4. štvrťroka 2001. Podľa analytikov je však zložité porovnávať situáciu v Európe a USA. Tento typ trhu je totiž na starom kontinente odlišný. Mnohé z transakcií sa uskutočnili po tom, ako boli sprivatizované štátne podniky, donedávna ešte prísne kontrolované vládami jednotlivých krajín. Ako uviedol Scott Adelson z poradenskej firmy Houlihan Loku Howard & Zukin, Európa v tejto oblasti v minulých rokoch zaostávala a ani kapitálové trhy nie sú na európskom kontinente také veľké ako v USA. Napriek tomu, investičné banky na fúziách a akvizíciách stále zarábajú, aj keď o niečo menej ako pred pár rokmi. Podľa Dealogic and Thomson Financial sa na čele najúspešnejších poradcov pri fúziách a akvizíciách umiestnila spoločnosť Goldman Sachs s 26 transakciami v celkovej hodnote v tomto roku 97,4 mld. USD, hneď za ňou je Merrill Lynch (15 transakcií v hodnote 73,6 mld. USD). Na treťom mieste skončila firma Lazard (34 transakcií v hodnote 62,4 mld. USD).
Americkým firmám v 1. štvrťroku 2003 urobila škrt cez rozpočet aj vojna v Iraku, pre ktorú radšej odložili plánované výdavky. Posledný štvrťrok 2002 a prvý v tomto roku tak boli prvými štvrťrokmi za sebou od roku 1994, v ktorých transakcie v oblasti fúzií a akvizícií neprekročili hranicu 100 mld. USD a analytici dúfajú aspoň v 300 mld. USD za celý tento rok. Na porovnanie, v minulom roku boli americké firmy súčasťou akvizícií za 441 a v roku 2001 za 777 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:23