StoryEditor

Grundig očakáva tento týždeň krach

14.04.2003, 00:00
Autor:
(bad)(bad)

Bankrotom ohrozený výrobca spotrebnej elektroniky Grundig vyhlási tento týždeň pravdepodobne platobnú neschopnosť. Člen predstavenstva zodpovedný za financie Günter Moissl sa však pre agentúru Reuters vyjadril mierne optimisticky, lebo ako naznačil, možno sa ešte podarí zabrániť insolventnosti firmy. "Tento týždeň už určite nevyhlásime platobnú neschopnosť," povedal ešte minulý týždeň v piatok G. Moissl. Avšak nevylúčil, že práve tento týždeň sa už takýto krok uskutoční. Predstavenstvo začalo v spolupráci s novým hovorcom a odborníkom na platobnú neschopnosť Eberhardom Braunom rokovať s bankami a dodávateľmi. Prevádzka vo firme však podľa Detlefa Thiedea, člena dozornej rady, ešte stále pokračuje. D. Thiede sa však zároveň skepticky vyjadril o finančnej podpore zo strany spolkového štátu. Bavorské ministerstvo hospodárstva odmietlo tieto vyjadrenia komentovať.
Podľa informácií agentúry Reuters ešte minulý týždeň banky pozastavili úverové linky pre Grundig. Koncern už niekoľko rokov hľadá finančne zdatného partnera, ktorý by zabezpečil jeho prežitie. Mnohé ponuky však stroskotali. Takisto sa nepodarilo uzavrieť kúpno-predajnú zmluvu s taiwanským elektronickým koncernom Sampo, ktorá sa zrušila v marci. V súčasnosti Grundig zamestnáva približne 3 500 ľudí, pričom ešte v časoch najväčšej slávy to bolo 38 tis. Podľa Thomasa Schwarza, člena dozornej rady, už nie je možné odvrátiť konkurz, avšak existuje ešte pravdepodobnosť pokračovať v prevádzke určitý čas. Obchodní partneri totiž preukázali vôľu poskytnúť novému manažmentu financie a čas. Ak sa podarí predísť krachu, ďalším cieľom podniku je nájsť vhodného investora. Grundig začne opätovné rozhovory so Sampom, ako aj s tureckým výrobcom televíznych prijímačov, firmou Beko.
Dozorná rada vidí v súčasnosti platné ponuky na kúpu veľmi skepticky. Objavilo sa príliš mnoho ponúk, ktoré sa však budú musieť preskúmať z hľadiska serióznosti. Prekážkami na vstup nových investorov sú hlavne vysoké úvery, dôchodkové záväzky, ako aj viedenská televízna produkcia, ktorá sa dostatočne nevyužíva. Vo firme vládne zatiaľ pokojná, avšak zároveň napätá situácia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:48