StoryEditor

Európsky oceliarsky priemysel čoskoro zmení svoju tvár

09.10.2003, 00:00

Po desaťročnom odkladaní sa poľská vláda nachádza pred konečným potvrdením o predaji stratových oceliarní Sendzimir, ktoré sú spolu s ďalšími tromi oceliarňami súčasťou komplexu PHS, nadnárodnej oceliarskej spoločnosti LNM Group. Firma sídliaca vo Veľkej Británii je pripravená kúpiť podstatnú časť poľského oceliarskeho priemyslu za vyše miliardy dolárov vrátane prevzatia dlhu a sociálnej pomoci pre zamestnancov, ktorí sa v rámci reštrukturalizácie stanú nadbytočnými. Ako uviedol britský denník The Financial Times, poľská vláda už dohodu parafovala, stále sa však čaká na rozhodnutie vplyvných poľských odborov.
V prípade, že predaj bude už jednoznačne schválený, bude to privatizácia posledného veľkého "oceliarskeho sústa" v kandidátskych krajinách do súkromných rúk. Navyše, bude to znamenať aj vytvorenie nového oceliarskeho poriadku v Európe. O stredoeurópske oceliarne mali dlho záujem veľkí európski rivali Arcelor a Corus, šťastie sa však usmialo na neeurópske firmy, americkú U.S. Steel a LNM indického veľkopodnikateľa Lakšmiho Mittala. Okrem poľskej investície vlastní LNM Group aj najväčšie české oceliarne Nová huť, ako aj ich rumunské Sidex. Americká U.S. Steel zasa kúpila železiarne v Košiciach, ktoré, ako uvádza Financial Times, sú považované za najefektívnejšie v regióne.
Na základe prístupovej dohody s EÚ noví členovia musia reštrukturalizovať svoj oceliarsky priemysel a hlavne postupne zrušiť dotácie, čo zvlášť sledujú ich západní konkurenti, inak dlhé roky sami závislí od štátnej pomoci. Nové štáty síce po vstupe zvýšia produkciu ocele v EÚ z terajších 138 len asi o 14 mil. ton, títo producenti sú však zaujímaví najmä tým, že sa nachádzajú v oblasti, kde produkcia z roka na rok rastie. Nemalý podiel na tom má presúvanie výrobcov z priemyselných sektorov na východ, ako je to vidieť napr. v automobilovom priemysle. Podľa šéfa Arceloru Guya Dollého, ktorý sa nedávno sťažoval v Bruseli na údajné porušenie dohody o pristúpení zo strany Slovenska za daňové úľavy pre U.S. Steel Košice, "najväčším problémom pre Arcelor je odchod zákazníkov do východnej Európy".
Zatiaľ majú západné oceliarne pred tými z postkomunistického bloku výhodu vyššej kvality ocele, hlavne pre automobilový priemysel. Z budúcich nových členov iba Košice produkujú takúto oceľ vo vyššom objeme. Mittal však uviedol, že zanedlho budú aj poľské huty konkurovať západným podnikom. Západní oceliari by sa však podľa Financial Times nemali konkurencie z východu obávať. Ich budúca spolupráca je nevyhnutná pre rastúci tlak producentov z Ruska a Ukrajiny. Podľa Christophera Beaumana z Banky pre obnovu a rozvoj, tri najväčšie ruské oceliarne, Severstaľ, Magnitogorsk a Novolipetsk, sú veľmi silné využívajúc lacnú pracovnú silu aj suroviny. Navyše, ako nedávno uviedli ruské The Moscow Times, spomínané oceliarne začali zvažovať vzájomnú fúziu, prípadne fúziu so zahraničnou firmou. To by ich tlak na európske spoločnosti ešte zvýšilo. Tie sú síce dnes chránené dovoznými kvótami, po vstupe Ruska a Ukrajiny do WTO však túto ochranu európskej ocele už bude veľmi ťažké udržať. Beauman sa domnieva, že stredoeurópske oceliarne sa môžu dostať do klepca, keďže na rozdiel od západných nie sú tak blízko k veľkým zákazníkom a na rozdiel od ruských zasa nemajú také nízke náklady. Podľa Mittala však budú ťažiť zo spojenia s U.S. Steel a LNM Group. "Máme vplyv a vieme, ako ho využiť."

Obchod s oceľou v Európe
(v mil. ton, odhad za rok 2002)
EÚ15 Vývoz 20
  Dovoz 21
Produkcia 138
EÚ25 Vývoz 19
  Dovoz 17
Produkcia 152

Najväčší producenti ocele na svete

(v mil. ton, jan.-aug. 2003)

Čína 140,4
Japonsko 73,5
USA 61
Rusko 40,8
Južná Kórea 30,4
Nemecko 29,9
Ukrajina 24,3
India 20,9
Brazília 20,8
Taliansko 17,6
Zdroj: The Financial Times

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:34