StoryEditor

Slovensko má investíciu snov. Vyrastie tu malé Las Vegas

14.10.2009, 00:00
Neďaleko Bratislavy by malo vyrásť stredoeurópske Las Vegas. Slovensko totiž vďaka euru a Schengenu získalo jednu z najväčších investícií vo svojej histórii, ktorej súčasťou bude aj kasíno na americký spôsob.

V novom nákupno-zábavnom komplexe za 1,5 miliardy eur by malo nájsť prácu až deväťtisíc ľudí. Za projektom stojí spoločnosť TriGraniť a najväčší svetový prevádzkovateľ kasín Harrah's. "Máme v pláne začať stavať v roku 2010, pričom prvá fáza by mala byť dokončená o päť rokov neskôr,“ povedal riaditeľ spoločnosti TriGranit Simon Bayley.

Čo prináša Metropolis:

  • Výška investície 1,5 miliardy eur, môže sa vyšplhať až na 5 miliárd
  • Prácu na krátkodobý, aj dlhodobý úväzok nájde spolu 30-tisíc ľudí
  • Odhadované daňové príjmy sú 600 miliónov eur ročne
  • Teraz Slovensko navštevuje 6 miliónov turistov, po otvorení komplexu pribudne ďalších 5 miliónov

Luxus za miliardy
V prvej fáze má blízko hraníc s Maďarskom a Rakúskom vyrásť nielen kasíno, ale aj tri hotely, rekreačné centrum a zábavný park. Zastavaná plocha by mala byť 1,2 milióna štvorcových metrov. Neskôr môžu pribudnúť ešte ďalšie kasína, golfové ihriská a konferenčné priestory. Celková investícia sa tak môže vyšplhať až na päť miliárd eur.

"Na daniach ročne odvedieme asi 600 miliónov eur,“ tvrdí Simon Bayley. Zahraniční turisti, ktorí stredisko navštívia, podporia našu ekonomiku sumou vo výške 1,1 miliardy eur. Očakáva sa totiž, že našu krajinu kvôli novému komplexu každoročne navštívi o päť miliónov turistov viac.

Zmena zákona
Kvôli megainvestícii sa plánuje aj zmena v legislatíve. "Sme ochotní investorovi dať podporu, nepôjde však o priame zaťaženie štátneho rozpočtu. Viem si predstaviť modifikáciu zákona o kasínach a vytvorenie superlicencie pre veľkého hráča v biznise s hazardom,“ vyhlásil včera minister financií Ján Počiatek. Investor tak získa určitý odvodový strop pre platby do štátnej kasy.

Konkurencia Bratislave
Podľa analytika UniCredit Bank Dávida Dereníka môže toto centrum prosperovať aj vďaka svojej polohe. Vyrastie totiž na križovatke diaľnic D2 a D4 smerujúcich do Viedne, Bratislavy, Budapešti a Prahy. "Takýto multifunkčný komplex bude zároveň konkurenciou službám v Bratislave, čo môže pozitívne ovplyvniť ich kvalitu alebo cenu,“ upozorňuje Dereník.

Prečítajte si aj:
Získali sme jedenapolmiliardovú investíciu

Hoci sa to v období krízy javí ako nezmysel, Slovensko vďaka euru a Schengenu získalo jednu z najväčších investícií vo svojej histórii. Nepríde však k nám konkurencia Samsungu či Volkswagenu, uspeli sme v zápase o projekt Metropolis. Ide o multifunkčný komplex medzinárodnej developerskej spoločnosti TriGranit, ako aj najväčšieho prevádzkovateľa kasín na svete – spoločnosti Harrah‘s Entertainment. Krátkodobú a dlhodobú prácu najmä v oblasti služieb tu nájde spolu až 30-tisíc ľudí.
01 - Modified: 2003-08-20 09:00:06 - Feat.: 0 - Title: Banky odporučia zaujímavé zámery
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:49