StoryEditor

Mazak po roku ohlásil investíciu

28.10.2004, 00:00
Oceliarne U.S. Steel Košice prostredníctvom Centra pre ekonomický rozvoj a štátnej agentúry SARIO prilákali do Košíc ďalšieho dodávateľa. Jeho príchod oznámili včera. Britská strojárska firma Mazak UK sa nasťahovala do zrekonštruovaných prevádzok v areáli železiarní, pre ktoré bude vyrábať galvanizované liatiny na báze zinku.

Oceliarne U.S. Steel Košice prostredníctvom Centra pre ekonomický rozvoj a štátnej agentúry SARIO prilákali do Košíc ďalšieho dodávateľa. Jeho príchod oznámili včera. Britská strojárska firma Mazak UK sa nasťahovala do zrekonštruovaných prevádzok v areáli železiarní, pre ktoré bude vyrábať galvanizované liatiny na báze zinku. Osloviť však chce aj automobilky Volkswagen Slovakia, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors, ako aj ďalších odberateľov v strednej a vo východnej Európe a v Rusku, zväčša tlakové zlievarne a oceliarne. Ročná kapacita prevádzky je 15-tisíc ton.
Mazak Slovakia rozbehol výrobu zliatin v metropole východného Slovenska už pred rokom. "Rok sme otáľali s oznámením investície v Košiciach, lebo sme najprv chceli vybudovať odberateľskú základňu, stabilizovať výrobné portfólio a investičné zámery," reagoval generálny riaditeľ Mazak UK i Mazak Slovakia Jonathan Hill na otázku HN.
Od októbra 2003 Briti preinvestovali v Košiciach milión eur. Zhruba toľko dosahuje mesačný predaj firmy. Hill však predpokladá rast predaja, ktorý by mal už v najbližších mesiacoch dosiahnuť osem miliónov eur. Na budúci rok by to malo byť až dvojnásobne viac. V súčasnosti firma zamestnáva 20 ľudí. Plánovaný obrat 25 miliónov eur v roku 2006 by mohol zvýšiť zamestnanosť až na 40 pracovníkov. "Aj 20 pracovných miest poteší," podotkol generálny riaditeľ SARIO Roman Kuruc. Dôležitý je podľa neho obrat firmy a subdodávatelia, ktorých na seba investor napojí. "Budú to slovenské firmy," dodal.
Začiatkom budúceho roka chce firma investovať do svojho rozvoja štyri milióny eur a na prelome rokov 2005 a 2006 urobiť ďalšie strategické rozhodnutie, ktoré však Hill nešpecifikoval. Naznačil rozšírenie výrobného portfólia zo súčasných štyroch typov zinkových zliatin na viac.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:13