StoryEditor

Na Foxconn nezabrali ani hrozby výpovedí

12.01.2012, 23:00
Spolu 150 zamestnancov taiwanskej spoločnosti na streche továrne protestovalo proti preradeniu do inej výroby.

Zamestnanci továrne Foxconn v južnej Číne sa zúfalo domáhajú svojich práv. 150 robotníkov vyšlo na strechu továrne a vyhrážali sa, že ak budú presunutí do inej pracovnej jednotky, skočia dole. Išlo o robotníkov, ktorí pracovali na výrobe hracích konzol xBox od Microsoftu. „Títo pracovníci mali byť preradení na inú výrobnú halu s vysoko prašným prostredím. Po neúspešných sťažnostiach sa rozhodli pre takúto radikálnu formu protestu,“ hovorí programový koordinátor nadácie Pontis, Michal Kišša.

Firma neustúpila
Incident sa odohral v juhočínskom meste Wuhan. Miestny závod zamestnáva 32 000 ľudí. Zmena sa týkala až 600 robotníkov, neprotestovali všetci. Cieľom protestu bolo upriamiť pozornosť vedenia Foxconnu na práva zamestnancov, ktoré sú tam dlhodobo ignorované. Zmenu sa však pracovníkom nepodarilo dosiahnuť, plánované organizačné zmeny sa uskutočnia aj tak.Tentoraz našťastie nikto samovraždu nespáchal, vedeniu sa podarilo svojich nešťastných zamestnancov upokojiť a dostať dole zo strechy. „Po skončení protestu sa väčšina robotníkov vrátila do práce, no 45 z nich sa rozhodlo podať výpoveď,“ informoval vo svojom tlačovom vyhlásení Microsoft. Michal Kišša si myslí, že títo pracovníci zrejme nemajú inú možnosť, keďže zamestnávateľ neberie ich požiadavky do úvahy. „Hrozba samovraždou je vždy tým najkrajnejším riešením. Pracovné podmienky v čínskych továrňach sa však nedajú porovnať so situáciou v Európe,“ povedal.

Microsoft je tiež zodpovedný
Aj firmy, pre ktoré Foxconn vyrába, majú vplyv na to, ako sa zaobchádza s jeho zamestnancami: „Majú zásadný vplyv, pretože definujú podmienky, za ktorých výrobky od svojich dodávateľov odoberajú,“ hovorí Kišša. „Spoločnosti, ktoré predávajú produkty pod svojou značkou, často nemajú žiadne vlastné výrobné závody. To ich však nezbavuje zodpovednosti za to, v akých podmienkach pracujú zamestnanci ich dodávateľov,“ povedal s tým, že takýto škandál napokon nemusí mať na predaj ich výrobkov vplyv. „Tí, čo rozhodujú o kúpe výrobkov, sú zákazníci. Ruku na srdce, aké sú kritériá, podľa ktorých sa rozhodujeme?“ Microsoft si evidentne uvedomuje, že samovraždy takého počtu robotníkov by poškodili imidž značky. „Blaho našich zamestnancov je naša najväčšia priorita a prísne dohliadame na to, aby sa s našimi zamestnancami zaobchádzalo férovo a ich práva boli plne rešpektované,“ zareagovala spoločnosť na správu, že ich zamestnanci hrozili hromadnou samovraždou. Neskôr však dodali, že s tým nemajú nič spoločné, lebo „išlo o personálne organizačné zmeny a nie o pracovné podmienky.“

Zamestnanci trpia
Foxconn vyrába komponenty pre najväčšie svetové značky ako Apple, Acer, Microsoft alebo Hewlett-Packard. Na Slovensku patrí najväčšia fabrika práve Foxconnu, ktorý vyrába komponenty pre značku Sony. Čínske továrne Foxconn majú už dlhšie problémy s vytváraním vhodných pracovných podmienok pre svojich zamestnancov. Pred rokom dokonca až 10 z nich už kvôli nízkym mzdám a dlhým pracovným časom samovraždu spáchalo. Foxconn vtedy zdvojnásobil svojim čínskym zamestnancom platy a mali sa zlepšiť aj ich pracovné podmienky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:10