StoryEditor

Kia a spol. hlásia vyššie mzdy

30.01.2012, 23:00

Nové modely áut, rast zákaziek a dobré vyhliadky na nasledujúcu „sezónu“. Toto sú dôvody, ktoré sa zamestnancom Kii, Volkswagenu i PSA Peugeot Citroën postarajú o vyššie platy. „Od februára 2012 zvýšime základné mzdy všetkým svojim pracovníkom o 4,5 percenta,“ vyhlásil hovorca žilinského závodu Kia Dušan Dvořák. Ich zamestnanci si tak môžu prilepšiť o desiatky eur.

Za Žilinou nie je ani európska jednotka v predaji áut, spoločnosť Volkswagen. Platy v bratislavskom závode v tomto roku narastú o rovné tri percentá. V trnavskom PSA Peugeot Citroën pokračuje rokovanie s odborármi.

Podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša za zvyšovaním miezd stojí napríklad i potreba udržať si pracovnú silu z dôvodu výroby nových modelov. Vo Volkswagene sa vlani spustila výroba malých rodinných áut, Kia chystá novú verziu modelu cee‘d a z PSA začnú už pred letom odchádzať nové 208-čky.


Platy zrejme zamieria smerom nahor aj v trnavskom závode spoločnosti PSA Peugeot Citroën. Ako nám prezradila hovorkyňa závodu Ivana Pavelková, už od januára sa tu s odborármi rokuje. Podrobnosti nepovedala: „Tento týždeň je ďalšie kolo vyjednávania,“ podotkla s tým, že pôvodné plány rátajú s dohodou do konca mesiaca. Priemerná mzda Trnavčanov podľa našich zistení je zhruba 1 180 eur, vo Volkswagene zarábajú ľudia najviac – 1 270 eur.

V Bratislave, ekonomicky najsilnejšej lokalite Slovenska, sa vedenie firmy s odborármi dohodlo ešte vlani: „Nárast bol dohodnutý v rámci tarifných vyjednávaní v marci minulého roku. Vtedy sa tarifné mzdy zamestnancov od apríla zvýšili o 4,6 percenta,“ vraví hovorca Vladimír Machalík. Za dva roky si tak ich pracovníci polepšia o 7,6 percenta.

Marek Gábriš, analytik ČSOB, pripomína, že rast platov je prispôsobený inflácii. Minuloročná bola 3,9 percenta. „Platy zvyšujú najväčší zamestnávatelia v tomto sektore. Dá sa očakávať, že tomuto sa prispôsobia aj v menších firmách,“ hodnotí. S ním súhlasí aj predseda Odborového zväzu KOVO Emil Machyna. „Pôsobíme vo viac ako 400 firmách, zvýšenie sa budeme snažiť dosiahnuť aj v iných sektoroch.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:43