StoryEditor

Spor o subvencie sa zostruje

29.03.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Obchodný komisár EÚ Pascal Lamy sa v liste generálnemu riaditeľovi Svetovej obchodnej organizácie Paničpakdimu Supačaimu ostro ohradil proti jeho tvrdeniu, že vyspelé krajiny subvencujú ročne svoje poľnohospodárstvo sumou 300 mld. USD. Lamy tvrdí, že táto suma je len 100 mld. USD a z nej na Európsku úniu pripadá 45 mld. USD.
Podľa Lamyho je polemika Supačaiho nebezpečná, lebo obmedzuje práva členských krajín WTO. Hovorca generálneho riaditeľa WTO Keith Rockwell informoval, že Supačai poslal Lamymu odpoveď, v ktorej odmieta viaceré tvrdenia komisára EÚ. Polemika o výške subvencií vypukla práve v čase aktuálnej diskusie o poľnohospodárstve, v ktorej otázka podpory roľníkov v EÚ je hlavnou prekážkou úspešného uzavretia terajšieho tzv. Dohského kola o ďalšej liberalizácii svetového obchodu.
Ako informoval nemecký denník Handelsblatt, podľa najnovších údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj vydávajú bohaté štáty na podporu svojho poľnohospodárstva ročne asi 235 mld. USD. Okrem toho treba mať v ich prípade na zreteli aj nepravidelné vyplácanie náhrady škôd, ktoré z rozličných, najmä klimatických príčin, vznikajú ich roľníkom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:02