StoryEditor

Čínske autá zaplavia americký trh

25.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Automobily vyrobené v Číne za nízke mzdové náklady koncom tohto desaťročia zaplavia americký trh. Túto prognózu vyslovil riaditeľ oddelenia automobilového priemyslu Ministerstva obchodu Spojených štátov Al Warner na konferencii o čínskom automobilovom priemysle v Detroite.
Veľkí výrobcovia osobných a nákladných motorových vozidiel zatiaľ využívajú Čínu iba ako odbytisko pre svoju produkciu. Neprejde však veľa času a situácia sa razom zmení. Veľký počet vozidiel vyrobených na čínskom území pravdepodobne skončí na americkom trhu.
Warner pripomenul, že sa zopakuje situácia ako pri výrobe autosúčiastok. Vlani sa ich do Spojených štátov doviezlo z Číny za 2,8 miliardy USD (vyše 92 miliárd Sk). Ich import za predchádzajúce tri roky vzrástol o 100 percent.
Predstaviteľ amerických pracovníkov automobilového priemyslu AUW Ron Gettelfinger uviedol, že ani jedna zo správ nie je pre nich dobrá. Predák najsilnejšieho odborového zväzu v Spojených štátoch dodal, že veľmi slabo platení robotníci v Číne, ktorí pracujú často aj v hrozných podmienkach, začínajú dodávať autosúčiastky do celého sveta. Čína sa tak stáva v tomto sektore výroby veľmocou. Ako uviedla agentúra AP, zatiaľ dodáva za miliardy dolárov komponenty na vozidlá, ale nebude trvať dlho a za týmito dodávkami budú nasledovať státisíce hotových automobilov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:46