StoryEditor

Národný poklad Matice slovenskej sa stratil

26.08.2011, 00:00
Verejná zbierka Matice slovenskej (na snímke jej šéf Marián Tkáč) skončila v nebankovej firme.

Najstaršia verejná finančná zbierka na Slovensku, ktorá mala pomáhať rozširovať národné a kultúrne povedomie Slovákov, je zrejme definitívne stratená. Matica slovenská totiž národný poklad nešťastne investovala a nevie ho vymôcť naspäť. Zverila peniaze Podielovému družstvu Slovenské investície, ktoré skrachovalo. Dobré vyhliadky nedáva ani jeho konkurz, ktorý sa komplikuje. „Nádeje na vrátenie peňazí Matici slovenskej či ostatným klientom sú malé. No robíme všetko pre to, aby existovali,“ povedal pre HN šéf Matice slovenskej Marián Tkáč.

Okrem Matice investovalo cez družstvo aj ďalších 2 400 ľudí. Spolu prišli približne o 26 miliónov eur. Na včerajšej prvej schôdzke veriteľov sa od správcu konkurznej podstaty Mareka Letkovského dozvedeli, že ich nároky neuznáva. Niektoré sa mu zdali fiktívne. „Našli sa zmenky, ktoré boli preukázateľne antidatované. Dátum výroby tlačiva bol neskôr ako dátum podpisu,“ vysvetľoval jeden z dôvodov Letkovský. „Je to podvod. Neverím, že sa nenašiel jeden doklad, ktorý by bol nepriestrelne vydokladovaný,“ komentoval jeden zo zaskočených veriteľov Filip Hochel. Aj keby pohľadávky dokázali nanovo, majú šancu len na zopár drobných. Najprv totiž správca vyplatí najväčších veriteľov – daňový úrad a poisťovne. „Ja som investoval málo, kamarát však prišiel o všetko,“ priznal nám jeden z veriteľov.

Práve drobní veritelia sa cítia rozhodnutím konkurzného správcu najviac zaskočení. Predstava, že musia hľadať roky staré potvrdenky či výpisy z účtov, aby znovu dokázali, o koľko prišli, je to posledné, čo si od stretnutia sľubovali. Navyše, paušálne odmietnutie všetkých pohľadávok nevzbudzuje podozrenie len vo viacerých veriteľoch.

Podľa oslovených právnikov sa totiž konkurzný správca musí zaoberať každou jednou pohľadávkov „Každej jednej prihláške do konkurzu sa musí správca konkrétne venovať,“ vysvetľuje pre HN všeobecnú prax Jaroslav Nižňanský, advokát JNC Legal.
Hlavnou nevýhodou pri zrušení pohľadávky je, že veritelia strácajú hlasovacie právo, vďaka ktorému sa môžu do priebehu konkurzu aktívne zapojiť. Včera tak chcel konkurzný správca nominovať do veriteľského výboru len zástupcov spomínaného daňového úradu a poisťovní. Debata o morálnosti takéhoto postupu však nakoniec zvolenie veriteľského výboru zamedzila.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:35