StoryEditor

Televízory už budeme ovládať hlasom

10.01.2012, 23:00
Spoločnosti na veľtrhu CES v Las Vegas predstavili nové modelové rady smartphonov, fotoaparátov, kamier a notebookov.

Las Vegas tento týždeň žije technologickými novinkami. Tohtoročný CES (Consumer electronics show) priniesol inovácie v podobe televízorov OLED a hlasového ovládania všetkého, od počítačov po chladničky. V prvých dňoch veľtrhu, ktoré sú venované médiám, zažiarili najmä LG a Samsung.

To najlepšie na začiatok
Najväčšou novinkou tohtoročného CES sú ultratenké televízory, ktorý používajú technológiu OLED. Televízory s uhlopriečkou 140 cm a hrúbkou štyri milimetre predstavili obe kórejské značky LG aj Samsung. Ani jeden výrobca zatiaľ nezverejnil cenu novinky, hoci tá je najočakávanejšou informáciou. Doteraz sa takéto televízory nevyrábali, pretože výroba panela OLED je veľmi drahá. Odborníci predpokladajú, že ak bude cena naozaj porovnateľná s inými druhmi obrazoviek, tak práve OLED je technológiou budúcnosti. „Ak sa podarí LG vyrábať sériovo OLED displeje s veľkou uhlopriečkou a rozumnou cenou, bude to iste znamenať malú revolúciu v oblasti spotrebnej elektroniky a tento trend budú čoskoro nasledovať všetci veľkí hráči na trhu,“ hovorí IT špecialista Juraj Redeky.

Podľa noviniek, aké boli na CES-e predstavené, sa dá očakávať, že v budúcnosti budeme hlasom ovládať všetko. Steve Ballmer, šéf Microsoftu, predstavil vo svojej úvodnej prezentácii technológiu Kinect pre Windows, pomocou ktorej sa dá povelom ovládať počítač aj konzola xBox. Hlasové ovládanie majú aj predstavené televízory a smartphony.

Všetko na povel
Rázny útok v podobe noviniek predviedol v Las Vegas kórejský Samsung. Okrem spomínaného televízora Super OLED s hlasovým ovládaním a podporou aktívneho 3D, predstavil nové modelové rady smartphonov, fotoaparátov, kamier a notebookov, pričom sa zameral na možnosti jednoduchého vzájomného prepojenia týchto zariadení.
LG predstavila tiež svoj televízor OLED, ktorý má konkurovať Samsungu nízkou cenou. S väčšou interakciou svojich zariadení sa pohrala aj firma LG. Pomocou smartphone LG môžu tak používatelia komunikovať napríklad s novou inteligentnou chladničkou tejto značky, ktorá nahlási, aké potraviny treba dokúpiť, či naopak, vyhodiť. Zaujímavosťou je jej funkcia rýchleho chladenia, s ktorou sa dá vychladiť plechovka s nápojom do piatich minút.

O prekvapenie sa postaral aj viceprezident spoločnosti Intel, ktorý sa postavil proti móde tabletov. Podľa neho slúžia iba na konzumáciu obsahu. „Konzumácia je dobrá tak pre kravy. Ľudia nie sú kravy, ľudia potrebujú počítač, aby mohli tvoriť,“ zahlásil počas prezentácie viceprezident spoločnosti Eden Mooly. Pritom priniesol ultrabook, ktorý dokáže to isté, čo tablet od Apple – dotykovú obrazovku, GPS, ale aj pevnú klávesnicu.

Windows bez okien
Otváracia reč na CES-e je pre každú spoločnosť jedinečnou príležitosťou predviesť niečo nové so zárukou, že si to každý všimne. Microsoft túto príležitosť dostal zrejme iba preto, lebo sa zúčastňuje posledný raz. „Microsoft predstavuje svoje novinky väčšinou pred Vianocami, preto už nemá na januárovom veľtrhu čo ponúknuť,“ hovorí analytik Redbaenk David Šplíchal. Jedinou naozajstnou novinkou, s ktorou Microsoft prišiel, je podpora technológie Kinect.

Ballmer tiež predstavil Windows 8, ktorý pracuje s používateľským rozhraním Metro. To už poznajú používatelia mobilného Windowsu. Metro už nepracuje so systémom okien, ale prehľadnejším systémom „dlaždíc“. „Tento rok máme šancu posunúť našu produktovú líniu na úplne nový level, naprieč všetkými zariadeniami – počítačmi, tabletmi, telefónmi a konzolami, a srdcom toho všetkého bude Metro,“ povedal Ballmer vo svojom prejave.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:40