StoryEditor

Prispôsobili sa tempu Whirlpoolu

16.03.2004, 23:00
Kým pred dvoma rokmi vyrobila spoločnosť AŽD W milión podzostáv pre práčky, tento rok by ich malo byť o 800-tisíc viac a na budúci rok už dva milióny.

Popradská spoločnosť AŽD W je jednou zo štyroch subdodávateľských firiem, ktoré pritiahol pod Vysoké Tatry americký koncern Whirlpool. Vyrába podzostavy nosičov elektrodielov a káblové zväzky pre automatické práčky. Firma vznikla v roku 2001 ako dcérska spoločnosť pražského podniku AŽD, ktorý sa už polstoročie zaoberá oznamovacou, zabezpečovacou a automatizačnou technikou v oblasti koľajovej a cestnej dopravy.
"Whirlpool pripravil pre firmu pozemky na výstavbu výrobnej haly a podpísal s ňou päťročný kontrakt," spomína riaditeľ AŽD W Dušan Hrabkovský. Spočiatku výroba prebiehala v prenajatých priestoroch, materská firma však investovala do výstavby haly a zariadení 60 miliónov korún a v roku 2002 produkciu presťahovala do nového objektu. Ďalšie investície v hodnote takmer 80 miliónov korún vložila do výrobných technológií.
Ručné napájanie káblových zväzkov firma nahradila tzv. IDC technológiou. Automat za 37 miliónov korún odbúral prácnosť a nároky na vysoký počet pracovníkov. "Bola to nutnosť, aby sme sa dokázali prispôsobiť trojzmennej prevádzke Whirlpoolu a narastajúcemu objemu práčok, ktoré produkuje," hovorí Hrabkovský.
Kým pred dvoma rokmi vyrobila spoločnosť milión podzostáv pre práčky, tento rok by ich malo byť o 800-tisíc viac a na budúci rok už 2 milióny. Takýto nárast si vyžiada prijatie asi dvadsiatich nových pracovníkov. AŽD W ich v súčasnosti zamestnáva 260. Napriek čiastočnej automatizácii zostáva však pri výrobe elektrodielov a káblových zväzkov stále vysoký podiel ručnej práce.
Podľa Hrabkovského firma spĺňa kvalitatívne požiadavky Whirlpoolu. Materiál nakupuje cez sesterskú firmu v Olomouci od tradičných dodávateľov koncernu. Je držiteľom certifikátu riadenia kvality podľa normy ISO 9000/2000 a pravidelne sa podrobuje odberateľským auditom.
Ďalšími firmami, ktoré sú nadviazané na Whirlpool a rozvíjajú svoje aktivity v areáli spoločnosti v Poprade, sú výrobcovia plastových dielcov, betónových závaží a plechových výliskov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:13