StoryEditor

Samsung chystá megainvestíciu

17.01.2012, 23:00
Najväčší producent spotrebnej elektroniky na svete, kórejský Samsung, plánuje minúť rekordné peniaze na svoj rozvoj.

V roku 2012 chce preinvestovať viac ako 40 miliárd amerických dolárov. Zdvojnásobiť sa majú investície do výroby mikročipov pre smartphóny a investovať mieni aj do výroby televízorov. Zatiaľ síce nekonkretizoval, kam presne investície pôjdu, a do akej miery sa použijú na spustenie výroby nových OLED televízorov, no je pravdepodobné, že časť príde aj do slovenského závodu vo Voderadoch.

„Dúfame, že sa budú vyrábať práve tu. U nás sa vždy vyrábali tie najlepšie televízory,“ hovorí pre HN Anton Ondrej, riaditeľ pre externú komunikáciu a prevádzku spoločnosti na Slovensku. Aj on však upozornil, že zatiaľ informácie o tom, či sa u nás budú vyrábať práve tieto televízory, nemá.

Tisíce pracovných miest
Pripravovaná suma na investície je zatiaľ najväčšou v histórii Samsungu a nadväzuje na minuloročný úspech v predajoch a na nárast tržieb a zisku. Oproti minulému roku Samsung zvýši investície o 12 percent, v dôsledku čoho pribudne až 26-tisíc nových pracovných miest v závodoch po celom svete.

„Nové výrobné zariadenia sú investične veľmi náročné,“ hovorí analytik Redbaenk David Šplíchal v narážke na plány výroby novej obrazovky OLED. „Samsung si do svojich výrobkov vyrába až 95 percent všetkých komponentov,“ upozorňuje Šplíchal.

Svetová novinka zo Slovenska
OLED TV predstavil Samsung na nedávnom veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Okrem uvedenia nového typu televízora sa pochválil aj tým, že len za rok 2011 predal rekordných 10 miliónov televízorov. Polovica z nich bola pritom vyrobená práve na Slovensku.

Samsung sa pritom nedávno vyhrážal odchodom zo Slovenska a vládu požiadal o dotáciu. No z tohto sporu vyšiel víťazne, pričom prisľúbil tisíc nových pracovných miest a súhlasil aj s podmienkou zotrvania na Slovensku ďalších päť rokov. Vláda tak prisľúbila, že 28 miliónov eur odpustí Samsungu na daniach. Tento krok môže byť predzvesťou veľkej investície, pri ktorej navyše firma ušetrí na daniach.

Aj Apple zaostáva
Okrem televízorov sa Samsung v roku 2012 sústredí aj na vývoj a výrobu mobilných zariadení. V tomto odvetví tiež trhá rekordy v predajnosti. „Samsung za rok 2011 predal 300 miliónov kusov smartphonov, čo je podľa odhadov o pätinu viac ako v roku 2010. V tejto kategórii je dokonca na prvom mieste pred firmou Apple,“ priblížil Šplíchal. Mobilné zariadenia a čipy do nich sú pre Samsung naďalej kľúčový segment, ako potvrdil aj analytik Next Finance Martin Prokop. „Trh so smartphonmi bude v nasledujúcich rokoch naďalej vykazovať nadpriemerný rast,“ a dodáva, že môže Samsungu v budúcnosti výroba čipov priniesť ešte väčšie konkurenčné výhody. „Čip je jedna z najdôležitejších súčastí smartphonu. Vývoj v tomto smere je pre Samsung veľmi dôležitý, ak si chce zachovať súčasný stav jednotky na trhu,“ uzavrel Prokop.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:25