StoryEditor

Penta spochybňuje privatizáciu OKD

14.04.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Slovensko-česká finančná skupina Penta je prvým veľkým investorom v ČR, ktorý chce súdnou cestou napadnúť vládne rozhodnutie o privatizácii.

Slovensko-česká finančná skupina Penta je prvým veľkým investorom v ČR, ktorý chce súdnou cestou napadnúť vládne rozhodnutie o privatizácii.
Penta ponúkla českému štátu 3,1 miliardy českých korún za 46 percent akcií ťažobnej spoločnosti OKD. Vláda však jej ponuku neprijala a rozhodla sa predať podiel majoritnému majiteľovi baní, skupine Karbon Invest podnikateľov Viktora Koláčka a Petra Otavu. Tí však za bane dávajú len 2,25 miliardy korún. A práve privatizačná cena je hlavným argumentom, na ktorý sa Penta vo svojich sťažnostiach odvoláva.
"V liste, ktorý sme poslali štátnemu Fondu národného majetku ČR, upozorňujeme na hroziace porušenie zákona, ku ktorému by došlo prevodom akcií firme Karbon Invest," uviedol Vladimír Brodnan z Penty. Šéf fondu Jan Juchelka v tejto súvislosti uviedol, že plnia len rozhodnutie vlády.
"Zároveň sa obraciame na Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže s podnetom, aby nepovolil výnimku zo zákona o verejnej podpore, ku ktorej by touto transakciou nepochybne došlo. O tom informujeme aj Európsku komisiu. Ak privatizácia OKD nebude zrušená, obrátime sa aj na Ústavný súd ČR a obchodné súdy so žiadosťou o zrušenie privatizácie," doplnil Brodnan.
Suma, ktorú dáva Karbon Invest, je síce nižšia ako ponuka Penty, ale vyššia než ocenenie podielu, ktorý pre fond robil znalecký ústav Vox Consult spolu s Komerčnou bankou. Navyše Karbon Invest sa štátu pod podmienkou sankcií zaviazal splniť mnohé podmienky -- napríklad, že udrží ťažbu uhlia v množstve, ktoré chce štát vo svojej energetickej koncepcii. Akcie od štátu má prevziať v najbližších týždňoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:50