StoryEditor

Davos dal euru veľkú šancu na prežitie

29.01.2012, 23:00
Na Svetovom ekonomickom fóre sa našla len pätina, ktorá počíta s tým, že spoločná európska mena padne.

Lídri centrálnych bánk po celom svete zatiaľ veria v eurozónu. Pred „poslednou večerou“ na 41. ročníku Svetového ekonomického fóra predpovedali budúcnosť eura. V najbližších piatich rokoch vidia len 21-percentnú pravdepodobnosť, že spoločná európska mena padne. Napriek optimistickému výsledku však viacerí očakávajú, že „euroklub“ sa v tomto období výrazne zmení. „Sme si istí, že sme dokázali odvrátiť najväčšiu hrozbu úverovej a finančnej krízy,“ povedal vo švajčiarskom Davose prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

Európa musí zabrať
Politické špičky eurozóny sa však nevyhli kritike, ktorá sa niesla počas celého fóra. Európska centrálna banka síce upokojila investorov a získala čas, málokto si však trúfol predpovedať budúcnosť. „Trhy hovoria, že máme dôveru na šesť mesiacov, ale nie sme si istí, či ju budeme mať aj na päť rokov,“ vyhlásil viceprezident skupiny Citigroup Samuel Di Piazza.

Šéfka Medzinárodného menového fondu spolu s politickými lídrami Spojených štátov, Británie a Japonska preto vyzvali Európu a predovšetkým zdržanlivé Nemecko na ďalšie zvyšovanie eurovalu. Majú obavy o dosahy problémov v Európe na globálnu ekonomiku. „Nikdy som sa tak veľmi nebál o svet. Nevieme, aká je a bude táto priepasť hlboká, keď do nej spadneme,“ vyjadril obavy politický líder Hongkongu Donald Tsang.

„Pokračujeme v rozhovoroch o tom, či náš príspevok do trvalého eurovalu ESM zaplatíme v jednej alebo dvoch splátkach,“ vyhýbavo odvrátila tlak nemecká kancelárka Angela Merkelová. Niektorí ekonómovia v Davose otvorene spochybnili schopnosť európskych politikov vyrovnať sa s krízou.

V hre sú alternatívy
Radoslav Kasík z Across Wealth Management si nemyslí, že by sa štáty eurozóny boli schopné dohodnúť na ďalšom zvýšení eurovalu. „Navyše, proti Merkelovej stojí domáca verejná mienka,“ dodáva. Riešením by tak mohli byť dve alternatívy. Prvou je zvýšenie Medzinárodného menového fondu z rezerv centrálnych bánk krajín EÚ. Druhou je externá pomoc. V Davose ju prisľúbilo Japonsko a svoj vklad vo výške desať miliárd amerických dolárov potvrdili aj Rusi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:38