StoryEditor

Podniky a trhy krátko

02.05.2003, 00:00

MINISTERSTVO dopravy, pôšt a telekomunikácií SR vypracovalo návrh legislatívnych úprav umožňujúci prevádzkovanie osobnej dopravy na regionálnych dráhach za neregulované ceny. Cieľom je odbremeniť regionálnych prevádzkovateľov železničnej dopravy od povinnosti prepravovať cestujúcich za regulované ceny. (SITA)
VÝPOVEĎ zhruba tretine svojich priamych zamestnancov dali v posledný aprílový deň trenčianske akciové spoločnosti DMD Holding a DMD Fin. Ako informoval predseda Predstavenstva DMD Holdingu Vojtech Lampert, cieľom týchto opatrení je znížiť náklady a zvrátiť nepriaznivú situáciu v tomto najväčšom slovenskom štátnom zbrojárskom zoskupení, ktoré za uplynulý rok vykázalo stratu 1,41 mld. Sk. (TASR)
POTRAVINÁRSKA firma Palma-Tumys Bratislava pokračovala v minulom roku vo zvyšovaní zisku, ktorý oproti roku 2001 vzrástol o 3,55 mil. Sk, na 116,35 mil. Sk. Objem výroby v podniku medziročne vzrástol o vyše 430 mil. Sk, keď dosiahol 3,638 mld. Sk. (SITA)
ZMENU majiteľa maximálne 10 % akcií Západoslovenskej energetiky, ktoré získala v rámci privatizácie minoritného podielu nemecká spoločnosť E.ON Energie, schválila v stredu vláda SR. O akcie má záujem Európska banka pre obnovu a rozvoj. (SITA)
ČESKÁ národná banka v stredu s definitívnou platnosťou rozhodla o odňatí bankovej licencie Union banke. Toto rozhodnutie nebude mať žiaden vplyv na už schválené odškodnenie klientov banky z fondu poistenia vkladov. Výplaty až do výšky 90 % vkladu začne od 17. mája realizovať GE Capital Bank. (TASR)
POSTUPNÉ zvýšenie cien tovarov a služieb na Slovensku až o 62 % si vyžiada vyrovnanie sa priemeru EÚ. Na jedného občana to bude znamenať nárast výdavkov zhruba o 3 500 Sk mesačne. Konštatuje to správa monitorujúca sociálnu situáciu Slovákov za minulý rok, ktorú pripravilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. (TASR)
AMERICKÁ firma Exxon Mobil, najväčšia verejne obchodovaná ropná spoločnosť na svete, dosiahla v 1. štvrťroku čistý zisk 7,04 mld. USD. Korporácia vo svojej štvrtkovej správe uviedla, že jej zisk stúpol najmä vďaka rastu cien ropy a zemného plynu na svetových trhoch. (SITA)
ÚPLNÁ privatizácia letiskových spoločností, ktoré vzniknú vyňatím letísk z majetku Slovenskej správy letísk, nebude možná. Vyplýva to z návrhu nového zákona o letiskových spoločnostiach, ktorý do vlády predkladá Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 16:01