StoryEditor

Priority pre ekonomiku Nemecka

18.06.2003, 00:00

Nemecká politika už dlhé roky uteká pred nepohodlnou pravdou. Reformný program vlády Agenda 2010 ani návrhy opozície však zďaleka nestačia na to, aby Nemecko vrátili na pozíciu najsilnejšej krajiny Európy. Namiesto toho, aby štát podporil výkonnosť obyvateľov a podnikov nízkymi a jednoduchými daňami, berie na seba stále nové úlohy a vyrába pri tom rekordné dlhy. Hoci sa sociálne systémy rozpadajú, keďže spoločnosť starne a rodí sa čoraz menej detí, vláde chýba odvaha a schopnosť presvedčiť občanov o výhodách doplnkového zabezpečenia. Namiesto podporovania vzdelávania a inovácií, ktoré by zlepšili vyhliadky mladých ľudí do budúcnosti, štát dovoľuje najlepším mozgom vycestovať a spoločnostiam presúvať výskum do zahraničia.
Politika v tejto dramatickej situácii jednoducho opäť musí prevziať zodpovednosť za riadenie krajiny namiesto tradičného schovávania sa za odborné grémiá a okrúhle stoly. Oživenie Nemecka vyžaduje presvedčivý koncept s jednoznačnými prioritami. Podľa informácií denníka Die Welt preto prezídium a odborné komisie Spolkovej hospodárskej rady vypracovali spoločnú 12-bodovú stratégiu.
Prvý bod hovorí o obnovení štátnej štruktúry a zlepšení reformných schopností, keďže podľa názoru odborníkov "reformám stojí v ceste samotný štát". Za príčinu považujú priveľa úloh, neprehľadnosť kompetencií a komplikovanosť financovania na úrovni federácie, spolkových štátov a obcí a nepretržité volebné termíny. Ďalším bodom je znižovanie daní. Odborníci poukazujú na potrebu spoľahlivého konceptu znižovania daní a drastického zjednodušenia daňového systému. Vyjadrenia vlády o tom, že Nemecko nepatrí medzi krajiny s vysokým daňovým zaťažením, považujú za "stratu kontaktu s realitou".
Plán sa venuje otázke konceptu pre trhy práce, keďže doterajšie návrhy vlády aj opozície podľa odborníkov opäť neriešia kľúčové problémy. Ako ďalší kameň úrazu identifikoval účinnosť spolurozhodovania zamestnancov podnikov, ktorá patrí medzi najhoršie vo svete. Nikde totiž nemôžu externí odborárski funkcionári obmedzovať firemné rozhodnutia v takej miere ako v Nemecku, čo odstrašuje investorov. Rada ďalej žiada, aby sa dôchodková reforma dostala do zákonníka už v tomto roku a umožnila pružnejšie sporenie. Zákonný príspevok do zdravotného poistenia by sa mal znížiť na 10 %, čo by umožnilo individuálne kapitálové pripoistenie.
Ďalším z bodov návrhu ekonómov sú inovácie, keďže čoraz viac vedcov opúšťa krajinu. Okrem toho by vláda mala využiť výhody politiky v oblasti energetiky a ekológie a nerobila si z nej arénu pre ideologické experimenty. Rada poukazuje na potrebu zvýšiť mobilitu obyvateľstva, ktorá je nevyhnutným predpokladom na oživenie rastu. Vládne plány na ďalšie zdražovanie dopravných služieb však tento krok neumožnia. V záverečnom bode svojho programu upozorňujú, že Nemecko nepotrebuje nové podrobné reformy, ale zásadné preorientovanie sa hospodárskej, finančnej a sociálnej politiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:45