StoryEditor

Deutsche Telekom expanduje v USA

26.05.2004, 00:00
Autor:
SITASITA

Popredná európska telekomunikačná spoločnosť Deutsche Telekom (DT) vynaloží podľa predbežných odhadov približne 2,5 miliardy dolárov na uspokojenie rastu svojej expandujúcej americkej mobilnej divízie cez nákup siete od amerického spoločnosti Cingular. Vedenie spoločnosti uviedlo, že rozpustí spoločný podnik s firmou Cingular vyplatením svojho bývalého partnera a prevzatím jeho sietí v Kalifornii a Nevade. Deutsche Telekom kúpil svoju americkú mobilnú divíziu v roku 2001 za 40 miliárd dolárov.
Transakcia podlieha dokončeniu akvizície telekomunikačnej spoločnosti AT&T Wireless zo strany americkej firmy Cingular a schváleniu regulačnými orgánmi. Americká divízia Deutsche Telekomu, T-Mobile USA, tak získa potrebnú kapacitu sietí pod priamu kontrolu. Divízia T-Mobile USA, piaty najväčší mobilný operátor v Spojených štátoch amerických a najdôležitejší motor rastu spoločnosti Deutsche Telekom, zvýšil predpoveď prírastku nových zákazníkov. Americký operátor v súčasnosti očakáva, že do konca roka počet jeho klientov presiahne 16 miliónov a dlhodobo vzrastie na 30 až 35 miliónov z úrovne 14,3 milióna ku koncu marca.
"Nepretržitá expanzia našej klientskej základne v Kalifornii aj v Nevade je dôležitou hnacou silou pre nepretržitý rast T-Mobile USA," uviedol finančný riaditeľ Karl-Gerhard Eick. Spoločnosť Cingular, ktorá vlastní americké telekomunikačné firmy Bell South a SBC, vstúpila do spoločného podniku s T-Mobile USA ešte v roku 2001. Obom operátorom to vtedy umožnilo rýchle expandovať v oblastiach, kde nemali vlastné siete. Avšak prevzatie AT&T Wireless americkou spoločnosťou Cingular za 41 miliárd dolárov znamená, že spoločnosť má v teraz dostatok vlastnej kapacity. Rýchly rast počtu klientov T-Mobile zasa zvýšil využitie jeho vlastných sietí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:38