08.04.2003, 00:00

NÁVRAT zimy prerušil jarné práce na podtatranských poliach, kde začali so sejbou jarín koncom marca. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa vegetácia oneskoruje asi o dva týždne. Z plánovaných 9 000 hektárov, ktoré čakajú v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča na jarný osev, stihli poľnohospodári do piatku minulého týždňa, keď začalo mrznúť a snežiť, zasiať necelú pätinu. (TASR)
V PRVOM štvrťroku 2003 sa na Slovensku predalo celkovo 14 105 nových osobných a malých úžitkových áut, čo je o 1,82 % menej ako za rovnaké obdobie minulého roku. Podiel osobných automobilov z toho predstavoval 13 008. (SITA)
SPOTREBA zemného plynu v SR sa v januári v medziročnom porovnaní zvýšila o 17 mil. m3, keď Slovenský plynárenský priemysel predal 1,11 mld. m3 plynu. Spoločnosť nakúpila v prvom mesiaci tohto roka, väčšinou v Ruskej federácii, 662 mil. m3 zemného plynu, čo je o 83 mil. m3 menej ako v januári 2002. (SITA)
FRANCÚZSKA automobilka PSA Peugeot Citroën začína v týchto dňoch s výrobou Citroënu C3 vo svojom brazílskom závode v Porto Real. Nový projekt si vyžiada dodatočné investície 50 mil. eur. Produkcia modelu C3 dosiahne 15 tis. automobilov ročne. (TASR)
NAJVÄČŠIA európska lacná letecká spoločnosť EasyJet včera oznámila, že jej celkový počet zákazníkov za marec 2003 klesol o tretinu. Celková polročná strata však bude podľa predstaviteľov spoločnosti oveľa horšia. (TASR)
SKUPINA Jet Investment predala jedného z najväčších výrobcov vín v ČR, spoločnosť Vinium Velké Pavlovice, štyrom fyzickým osobám. Informoval o tom marketingový manažér Vinia Martin Prokeš. Cenu za celú transakciu odmietol uviesť, keďže obidve strany ju považujú za obchodné tajomstvo. (TASR)
TURECKÝ výrobca domácich spotrebičov Beko upustil od svojich plánov odkúpiť majoritný podiel v nemeckom výrobcovi spotrebnej elektroniky Grundig. Turecká spoločnosť dúfala, že prevzatím kontroly nad Grundigom si posilní svoju pozíciu na európskom trhu, ktorú buduje skupovaním menších firiem. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:34