StoryEditor

Vlaňajší zisk prevýšil všetky očakávania

Slovenský plynárenský priemysel minulý rok výrazne prekročil očakávania podnikateľského plánu. Podľa medzinárodných účtovných štandardov IAS vlaňajšok uzavrel s čistým ziskom 20,5 miliardy korún.
Slovenský plynárenský priemysel (SPP) minulý rok výrazne prekročil očakávania podnikateľského plánu. Podľa medzinárodných účtovných štandardov IAS vlaňajšok uzavrel s čistým ziskom 20,5 miliardy korún. Rok predtým to bolo zhruba o 11,7 miliardy menej. "Na zvýšení zisku sa najväčšmi podieľala minuloročná úprava cien plynu, redukcia nákladov a rozpustenie rezerv a opravných položiek," uviedol generálny riaditeľ SPP Miroslav Lapuník.
Na margo 33-percentného rastu cien povedal, že sú po prvýkrát realistické, bez krížových dotácií. Podľa člena predstavenstva Ulricha Schölera bolo toto zvýšenie posledným z dôvodu deformácie cien. V budúcnosti bude ich úprava závisieť už iba od kurzu dolára a koruny, cien ropy a podmienok na trhu so zemným plynom.
V tomto roku bude SPP po prvýkrát vyplácať dividendy. Ako konštatoval riaditeľ divízie ekonomiky Libor Briška, z čistého zisku po odvodoch do rezervných fondov zostane na tento účel 18,4 miliardy korún. Štát z nich ako majoritný akcionár dostane 9,4 miliardy korún. Zvyšok zinkasujú držitelia 49-percentného balíka akcií Gaz de France a Ruhrgas.
Väčšinu z 83,9-miliardového výnosu podľa Lapuníka tvorili prevádzkové výnosy (81 mld. Sk), ktoré medziročne vzrástli o 13 percent. Nákladovú časť SPP zredukoval o necelých 9 percent, na 58,2 miliardy korún. O pol miliardy však stúpli prevádzkové náklady. Podnik musel vyrovnať záväzky z niektorých súdnych sporov spred roka 1998.
Slovenský plynárenský priemysel vlani predal 6,8 miliardy kubických metrov plynu, o tri desatiny percenta menej ako v predchádzajúcom roku. Pokles pritom zaznamenal v kľúčových veľkoodberateľských kategóriách. Riaditeľ divízie obchodu s plynom Dušan Randuška to pripisuje aj tomu, že hospodársky vývoj Slovenska v roku 2003 nezodpovedal prognózam makroekonómov, čo sa prejavilo nielen na zníženej spotrebe plynu, ale všetkých energií. Limitujúcim faktorom boli aj vyššie teploty počas zimných mesiacov, čo stlačilo spotrebu plynu v teplárenských závodoch. "Niektorí odberatelia tiež prešli privatizáciou a investori ich tlačia k racionalizácii spotreby energií," vysvetlil.
Plynári od tohto roka fungujú s novou organizačnou štruktúrou. Divízie tranzitu, distribúcie a obchodu s plynom zabezpečujú hlavné činnosti a zvyšné štyri, ekonomiky a financií, informačných technológií, ľudských zdrojov a centrálnych funkcií, sa starajú o podporné činnosti.

SPP môže unbundling adaptovať len formálne
Slovenský plynárenský priemysel predpokladá, že Európska komisia neschváli návrh na oddialenie tzv. právneho unbundlingu, o ktoré na jeho podnet požiadalo slovenské ministerstvo hospodárstva. Únia požaduje, aby plynári oddelili distribúciu a prepravu plynu a decentralizovali jednotlivé činnosti už k 1. júlu. SPP pred časom tvrdil, že to nie je možné, pretože v podniku práve prebiehala reštrukturalizácia a chcel unbundling posunúť až na rok 2006. "Ak komisia neschváli požiadavku ministerstva, môžeme unbundling adaptovať len formálne," povedal predseda Predstavenstva SPP Phillipe Boucly. Podľa vyjadrení plynárov je to totiž proces, ktorý sa v Európe do praxe zavádzal päť až šesť rokov. Spôsob právneho odčleňovania činností zatiaľ plynári vypracovaný nemajú, aj keď sa ním v najbližšom čase chcú zaoberať.

Koľko  SPP odviedol do rozpočtu na dani z príjmu (mld. Sk)
Rok Daň
2000

1,93 + 3,3*

2001

1,32 + 5*

2002

3,89

2003

2,23

* V čase, keď bol SPP ešte štátnym podnikom, mu zákon ukladal povinnosť odvádzať do rozpočtu fixný mimoriadny odvod
Zdroj: SPP, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 01:49