StoryEditor

Vývoz zbraní z Ruska čoskoro začne strácať dych

10.06.2003, 00:00

Ruský vojensko-technologický komplex zaznamenal v minulom roku rast už tretí rok za sebou, táto expanzia však podľa analytikov postupne začne strácať dych.
Ako uviedlo Centrum pre analýzy a stratégie (CAST) so sídlom V Moskve, v rebríčku zbrojárskych firiem si naďalej drží v Rusku prvé miesto výrobca bojových lietadiel AHC Suchoj, a to aj napriek poklesu minuloročných príjmov o tretinu na 1 mld. USD. Príčinou poklesu AHC Suchoj, ktorý zahŕňa dizajnérsky komplex a dva výrobné závody v Novosibirsku a Komsomoľsku na Amure, je podľa analytika CAST Konstantina Makijenka nižší vývoz lietadiel do Číny, ktorá je hlavným obchodným partnerom firmy. V tomto roku sa však spoločnosti podarilo uzatvoriť nové kontrakty tak v Číne, ako aj v Indonézii. Makijenko preto očakáva zvýšenie vývozu lietadiel Suchoj na tieto trhy, v roku 2004 však už bude čínsky trh z väčšej časti nasýtený a príjmy Suchoja začnú ísť rapídne dole, ak od roku 2005 firma neuzatvorí kontrakty niekde inde.
V inej situácii je najväčší konkurent AHC Suchoj Irkut, ktorého 14,7 % vlastní práve AHC. Spoločnosť vyrába vlastnú verziu lietadla a vďaka kontraktu s Indiou na dodávku jej Su-30MKI modelov v hodnote 3 mld. USD jej príjmy vzrástli v roku 2002 takmer dvojnásobne na 562 mil. USD. Aj keď je to "iba" druhý najväčší zbrojársky podnik v Rusku, v iných oblastiach je značne vpredu. Je jedinou firmou, ktorá vedie účtovníctvo podľa západných medzinárodných noriem a v budúcom roku plánuje vstúpiť na západné trhy emitovaním obligácií v hodnote 100 mil. USD a uvedením akcií na burzu v Londýne tiež v sume 100 mil. USD. Oba kroky budú prvými tohto druhu v ruskom zbrojnom priemysle. Irkut dodal minulý rok na indický trh 10 lietadiel Su-30MKI a 10 strojov Su-27UBK smerovalo do Číny. Začiatkom tohto roka uzatvoril kontrakt na dodávku 18 lietadiel Su-30MKM pre Malajziu za 900 mil. USD, čo mu zaručuje príjmy aj v roku 2006.
Ako uviedol šéf AHC Suchoj Michail Pogosjan, za sedem rokov smerovalo na zahraničné trhy viac než 160 lietadiel Suchoj a približne rovnaký počet by mal byť vyvezený v najbližších piatich rokoch. Navyše, ďalších 250 lietadiel sa bude vyrábať v licencii v zahraničí.
Rival Suchoja MiG, ktorý vyviezol 25 lietadiel najmä do Mjanmarska, Jemenu a Eritrey, zaznamenal príjmy 281 mil. USD. Producenti vojenských helikoptér dosiahli spolu príjmy okolo 383,5 mil. USD a darilo sa aj výrobcom lietadlových motorov Ufa MPO a NPO Saturn (341 mil. USD, resp. 204,8 mil. USD).
Už pred časom štátna agentúra Rosoboronexport, ktorá dohliada na vývoz zbraní z Ruska, informovala, že celkový vývoz za minulý rok dosiahol hodnotu 4,8 mld. USD. Príjmy predstavovali 4,5 mld. USD, čo znamená už tretí postsovietsky rekord a tento rok by sa minuloročný objem mal opäť potvrdiť. Zatiaľ čo v roku 2002 viedli z hľadiska typu zbraní lietadlá, rok 2003 by mal byť prelomový pre producentov námornej techniky a techniky v oblasti protivzdušnej obrany.
Problémom Ruska je však slabá prezentácia nových zbraní. Makijenko je presvedčený, že ak ruské firmy nebudú pracovať na propagácii bojovej techniky, ako, napríklad, lietadlových lodí, ponoriek či bombardérov, môže sa stať, že vývoz tohto kľúčového tovaru z Ruska sa v roku 2005 až 2006 úplne prepadne.

Najväčšie úspechy dosahuje ruské bojové letectvo

Firma 

Príjmy (2002)

AHC Suchoj

1 mld. USD

Irkut

562 mil. USD

MiG

281 mil. USD

Producenti helikoptér

383,5 mil. USD

Ufa MPO

341 mil. USD

NPO Saturn

204,8 mil. USD

Zdroj: CAST/MT

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:19