StoryEditor

Orange Slovensko strojnásobil zisk

05.03.2003, 23:00

Po tom, ako zverejnila hospodárske výsledky za minulý rok akciová spoločnosť EuroTel Bratislava, pristúpil k tomuto kroku aj druhý slovenský mobilný operátor Orange Slovensko, a. s., Bratislava. Oproti EuroTelu, ktorý dosiahol pri obrate 9,1 mld. Sk čistý zisk 586 mil. Sk, Orange vlani zaznamenal rekord vo svojej doterajšej histórii -- podľa predstaviteľov spoločnosti firma vlani vyprodukovala obrat 13,425 mld. Sk a čistý zisk 2,217 mld. Sk.
EuroTel ku koncu minulého roka evidoval viac ako 1,298 milióna zákazníkov, Orange ich má vyše 1,713 milióna. Pokiaľ ide o zisk pred zdanením, odpismi, úrokmi a amortizáciou (EBITDA), Orange ohlásil zisk 5,501 mld. Sk. Aj keď EuroTel Bratislava zaznamenal v tomto ekonomickom ukazovateli medziročné zvýšenie o 21 %, jeho výška dosiahla len 3,159 mld. Sk. Prvenstvo si Orange zachoval aj vo výške investícií, ktoré v roku 2002 dosiahli 6,4 mld. Sk vrátane kúpy licencie UMTS. EuroTel vlani preinvestoval aj s nákupom UMTS 4,4 mld. Sk. Z hľadiska celkových ročných výnosov tvorili investície v prípade EuroTelu Bratislava 32 %, v prípade Orange Slovensko takmer 50 %.
Trh mobilnej komunikácie je úzko prepojený s trhom mobilných telefónov. Vo vlaňajšom poslednom štvrťroku si dvaja najväčší výrobcovia, fínska Nokia a americká Motorola, upevnili svoje dominantné postavenie na trhu, hlavne vďaka novým modelom multimediálnych telefónov. Vyplýva to z výsledkov analýzy agentúry Bloomberg. Podľa analýz agentúry Gartner Dataquest, najvýraznejší medziročný nárast trhového podielu dosiahol juhokórejský Samsung, ktorý je v súčasnosti na treťom mieste. Analytik Neil Mawston, ktorý výskum spracoval, sa domnieva, že zvýšený dopyt po multimediálne vybavených telefónoch dáva záruku, že sa objem predaných mobilov zvýši aj tento rok. "Po minulom roku, keď sa predalo 417,3 milióna mobilných telefónov, by sa ich tento rok malo predať okolo 448 miliónov," dodal.
Slovenskí operátori sa k otázke, aký je podiel multimediálnych mobilných telefónov na tuzemskom trhu, ako aj k prognózam ich predaja, nevyjadrili.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:05