StoryEditor

Ponuky na rumunský Distrigaz

16.03.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Nezáväzné prihlášky do tendra na kľúčové rumunské distribučné plynárenské spoločnosti Distrigaz Nord a Distrigaz Sud podalo päť medzinárodných koncernov.
Bukurešť vidí v predaji spomínaných firiem podstatný krok k reforme stratového energetického sektora. Predbežné ponuky na Distrigaz Nord podali nemecké podniky Ruhrgas a Wintershall, ruský Gazprom, taliansky Enel a francúzsky Gaz de France. O Distrigaz Sud sa tiež zaujímajú všetky uvedené firmy okrem Wintershallu. Rumunská vláda predáva 30-percentný podiel v Distrigaz Nord aj Distrigaz Sud, pričom investor musí zároveň kúpiť novovydané akcie k zvýšeniu jeho podielu na 51 %. Predaj by mal byť ukončený koncom júna tohto roka. Záujemcovia môžu získať len jeden z dvoch predávaných subjektov.
Distrigaz Sud, ktorý má asi 2,5 milióna klientov, vykázal za rok 2003 zisk 5 miliónov eur (vyše 202 mil. Sk) pri tržbách 504 mil. eur. Hospodárske výsledky Distrigazu Nord s klientskou základňou 1,3 milióna zákazníkov neboli zatiaľ zverejnené.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:34