StoryEditor

Pohyb firiem z Írska do Poľska

27.05.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Čoraz viac firiem z Európskej únie a USA prekladá svoje účtovnícke oddelenia z Írska do Poľska, lebo sú v ňom nižšie prevádzkové náklady. Napríklad holandský koncern Philips plánuje preloženie celej svojej finančnej divízie z Dublinu do poľskej Lodže. Od začiatku roka tam už pracuje 220 jej zamestnancov a do konca júna má byť dublinská centrála zrušená. Na sklonku roku 2006 bude mať koncern v tomto poľskom meste 500 pracovníkov. Budú vybavovať všetky faktúry dcér Philipsu, ktorý pôsobí v 20 krajinách.
Philips zobral do úvahy aj povinnosť vrátiť 1,2 miliardy eur (vyše 48 miliárd Sk), ktoré od nej dostal pred piatimi rokmi ako dotáciu.
Kým v Írsku stojí hodina práce zamestnanca Philipsu 16 eur, v Poľsku sa za ňu platí len 2,40 eura.
V Krakove vlani otvorila svoje účtovnícke oddelenie aj nemecká letecká spoločnosť Lufthansa. Spracúva sa v ňom 45 % všetkých jej účtovníckych operácií a 90 % účtov všetkých zastúpení spoločnosti mimo nemeckého územia.
V Poľsku sa usadilo aj účtovnícke oddelenie americkej veľkobanky Citigroup pre strednú Európu. Zatiaľ v ňom pracuje 400 zamestnancov. Poľsko neláka len lacnou a kvalifikovanou pracovnou silou. Tento rok bolo zdanenie firiem znížené na 19 %, a tým odkopírovalo úspešný recept írskej hospodárskej politiky z 90. rokov. Informoval o tom rakúsky denník Der Standard.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:46