StoryEditor

Vital Žilina začal využívať elektronické aukcie

14.01.2004, 23:00
Žilinská firma Vital, ktorá patrí k najväčším výrobcom a predajcom kancelárskeho a hotelového nábytku, ako jedna z prvých firiem na Slovensku začala pri svojej činnosti využívať elektronické aukcie.

Žilinský podnik Vital, ktorý patrí k najväčším výrobcom a predajcom kancelárskeho a hotelového nábytku, ako jedna z prvých firiem na Slovensku začal pri svojej činnosti využívať elektronické aukcie. Spolupracuje pri nich s ostravskou spoločnosťou Sentinet, ktorá tento moderný spôsob obchodovania realizuje okrem SR a Česka aj v Poľsku.
Vital využíva elektronické aukcie na dopravu a nákup baliaceho materiálu. "Získali sme takto dopravcov, ktorí nám ponúkli výhodné ceny na odvoz nábytku do Švajčiarska. Aj náš stály dodávateľ baliaceho materiálu po aukcii musel znížiť ceny. Odrazu zistil, že na trhu je v tomto smere silná konkurencia," uviedol riaditeľ logistiky Peter Palko. Za reprezentačné aukcie Vital zaplatil 50-tisíc českých korún, ročne však podľa riaditeľa usporí až päťnásobok tejto ceny. "Dôležité bolo určiť oblasti, ktoré sú pre nás najvhodnejšie. Zatiaľ sme využívali program firmy Sentinet priamo v Ostrave, časom by sme ho však chceli kúpiť," dodal riaditeľ logistiky.
Podľa predbežných výsledkov žilinská spoločnosť dosiahla minulý rok obrat 200 miliónov korún, čo je oproti roku 2002 približne 27-percentný nárast. Zisk by sa mal pohybovať okolo 12 miliónov korún. Vital má kompletnú technológiu potrebnú na výrobu nábytku z veľkoplošných dyhovaných a melaminových drevotrieskových dosák a drevného masívu. "Náš kancelársky a hotelový nábytok je certifikovaný a spĺňa normy platné v krajinách EÚ. Na Slovensku ho predávame prostredníctvom obchodných zástupcov v Žiline, Košiciach a Bratislave. Máme významných klientov v štátnej správe, bankovníctve, hotelierstve, priemysle a podnikateľskej sfére," informoval obchodný riaditeľ Tomáš Kucko. Asi tretinu produkcie Vital vyváža, predovšetkým do Francúzska, Nemecka a Švajčiarska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:09