StoryEditor

Protherm bude vyrábať viac kotlov

22.10.2004, 00:00

Po začlenení slovenského výrobcu plynových a elektrických kotlov Protherm najprv do koncernu Hepworth Saunier Duval (1996) a neskôr do Vaillant Hepworth Group (2003) sa zvýšili jeho odbytové možnosti nielen v strednej a vo východnej Európe, ale najmä v západnej Európe, Grécku a Turecku. Jediný výrobný závod Prothermu, ktorý je od roku 1992 v Skalici, preto v súčasnosti rozširuje svoje výrobné a skladové priestory.
Podľa zástupcu výrobného riaditeľa závodu Vladimíra Neoveského, Protherm reaguje na rastúci dopyt pridaním 6-tisíc štvorcových metrov k súčasným výrobným a skladovým priestorom. Nové haly budú stáť v susedstve doterajších. Montážna kapacita závesných kotlov vzrastie po inštalácii tretej linky o 50 percent. Kapacita jednej linky pritom dosahuje približne 150 kotlov za zmenu. O 20 percent by sa mala zvýšiť aj montáž liatinových kotlov. "Pribudne nová montážna linka s dennou kapacitou asi 200 kotlov," dodáva zástupca výrobného riaditeľa Prothermu.
Zároveň sa zvýši sortiment z minuloročných 150 typov kotlov na dvojnásobok. "Za nárastom počtu vyrobených kotlov zaostáva rast počtu zamestnancov," konštatuje Neoveský. Je to podľa neho nevyhnutná podmienka zvyšovania produktivity práce, ktorá sa v posledných rokoch pohybuje okolo 9 až 10 percent. Mzdy sa v Protherme za posledné štyri roky zvýšili v priemere o 80 percent. Vlani Protherm priamo vo výrobe zamestnával asi 100 kmeňových pracovníkov, ktorých počas sezóny, v júli až októbri, doplnila ďalšia stovka. Tento rok v Protherme pracujú od januára na dve zmeny. Firma sa usiluje o znižovanie podielu sezónnych pracovných pomerov, čo sa pozitívne prejavuje v raste kvality.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:28