StoryEditor

Železnorudný Siderit padá na kolená

26.01.2003, 23:00

Podľa vyjadrenia prezidenta oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice (USSK) , s. r. o., Johna H. Goodisha bude Siderit z Nižnej Slanej, odštepný závod spoločnosti Želba, a. s., Spišská Nová Ves v konkurze, prvým podnikom, na ktorom sa negatívne prejaví zvýšenie cien elektrickej energie a zemného plynu. "Nesúhlasíme s jednostranným rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Bolo to nezodpovedné rozhodnutie a nezohľadňovalo, že mnoho výrobcov naň môže doplatiť," vyhlásil šéf USSK.

CENY PELIET

USSK je najväčší obchodný partner Sideritu a hlavný odberateľ jeho vysokopecných peliet. Minulý rok urobil voči tejto jedinej železnorudnej bani na Slovensku ústretový krok, keď akceptoval návrh na zvýšenie ceny peliet. Táto cena bola podľa Goodisha o 4,5 USD za tonu vyššia ako cena peliet na trhu, čo podľa jeho slov Sideritu zabezpečovalo ziskovosť. Ďalšiu požiadavku na zvýšenie ceny odoberaného materiálu v dôsledku rastu cien energií košické železiarne už odmietli. "Neplánujeme zvýšiť nákupné ceny výrobkov Sideritu, len by sme tým podporili rozhodnutie regulačného úradu," podčiarkol šéf košických hút. "Vlani v máji sme urobili ústretový krok, čo sme považovali za svoju spoločenskú povinnosť, ale nie sme schopní urobiť niečo, čím by sme začali ohrozovať vlastnú konkurencieschopnosť," zdôraznil. Zopakoval, že tohtoročné ceny za pelety zo Sideritu sú stále o 3 USD vyššie ako trhové ceny.

NEBEZPEČNÝ PRECEDENS

Ako už informovali HN, Siderit sa bude snažiť dohodnúť so Slovenským plynárenským priemyslom (SPP), a. s., Bratislava, čo najnižšiu individuálnu cenu zemného plynu. Inak sa rast cien elektriny a plynu prejaví zvýšením nákladov o vyše 70 mil. Sk ročne, čo podľa neho povedie k definitívnemu zániku železnorudnej bane a zvýšeniu nezamestnanosti v regióne o ďalších 665 ľudí. "Oprávnený odberateľ zemného plynu a elektrickej energie má možnosť rokovať o individuálnej cene s domácim alebo zahraničným dodávateľom," povedal predseda ÚRSO Ján Matuský. Siderit ročne spotrebuje asi 40 mil. m3 zemného plynu, čo ho zaraďuje medzi oprávnených odberateľov. SPP však naznačil, že nebude rokovať s predstaviteľmi Sideritu o tejto otázke. Jeho hovorkyňa Dana Kršáková povedala, že o znížení ceny pre Siderit rokoval s plynármi už USSK. "Výsledok je, že cena sa meniť nebude," dodala D. Kršáková. Pripustila, že v opačnom prípade by to mohol byť nebezpečný precedens.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:27